Над 1 млрд. лв. годишно са очакваните приходи от тол системата

02.04.2019

Над 1 млрд. лв. годишно са очакваните приходи от тол системата

Цените на тол таксите, заложени в предложението на Световна банка за тежкотоварните автомобили между 3,5 т и 12 т, са най-ниските в Европа, посочват съобщение за медиите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Тарифата за автомобили над 12 т е средна за Европа. За автобусите е предвидена ниска тарифа, като приходите от тях ще са в същия размер като получаваните досега от винетна такса. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по повод стартиралите разговори с превозвачи за тол тарифите.

В обхвата на тол системата ще бъдат включени 10 800 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. Тя ще обхваща магистрали и първокласни пътища, както и някои пътища от втори и трети клас, които са в добро експлоатационно състояние.

Изчисления показват, че, за да може Агенция Пътна инфраструктура да изпълнява своите задължения, са необходими около 1 млрд. лв. годишно, коментира регионалният министър. „Проявяваме разбиране към превозвачите. На тях им се струпа много. С тол системата няма да се превърнем в „убийци“ на транспортния бранш“, заяви заместник-министър Николай Нанков. Очакваните приходи от тол системата са в размер на 1,160 млрд. лв. годишно. Нанков подчерта, че общо около 30 000 км – 10 000 км републиканска пътна мрежа и 20 000 км общински пътища, ще бъдат безплатни за тежкотоварния трафик.

„Предстоят нови срещи, на които да обменим информация, цифри и ключови параметри, да видим тяхното влияние върху формирането на тарифите. На база този обмен на информация очакваме да сближим позициите“, заяви проф. Олег Асенов – и.д. директор на Национално тол управление.

<< Обратно към новините