ZF подписва окончателно споразумение за придобиването на WABCO

28.03.2019

ZF подписва окончателно споразумение за придобиването на WABCO

ZF Friedrichshafen AG, водеща глобална технологична група и доставчик на мобилни системи за леки автомобили, търговски превозни средства и промишлени технологии, на 28 март обяви, че е сключила окончателно споразумение за придобиване на WABCO при 136,50 долара за акция. Общата стойност е около 7 милиарда щатски долара.

[✕]

Планираното придобиване е одобрено от Управителния съвет и Надзорния съвет на ZF и Съвета на директорите на WABCO. ZF и WABCO съвместно ще формират водещ глобален доставчик на интегрирани системи за мобилност за търговски превозни средства, създавайки добавена стойност за клиентите на ZF. Годишните продажби на така създадената компания ще бъдат за около 40 милиарда евро.

WABCO е водещ световен доставчик на системи за управление на спирачките, технологии и услуги, които подобряват безопасността, ефективността и свързаността на търговски превозни средства, в т.ч. камиони, автобуси и ремаркета. Разнообразните му продукти и услуги включват интегрирани спирачни системи и управление на стабилността, системи за въздушно окачване, системи за автоматизиране управлението на предавателни кутии, решения за аеродинамика, телематика и управление на големи автопаркове. WABCO генерира 3,3 милиарда евро приходи през 2018 г. и има около 16 000 служители в 40 страни.Волф-Хенинг Шайдер, главен изпълнителен директор на ZF, заяви: „Вярваме, че заедно с WABCO, ZF може да бъде водещ световен доставчик на интегрирани системи за технологии за търговски превозни средства, създавайки дългосрочна стойност и сигурност за своите клиенти, служители и собственици. За ZF придобиването на специалист и лидер при спирачните системи за търговски превозни средства означава добавяне на стабилен и нарастващ бизнес сегмент и дава възможност на съществуващото подразделение за търговски превозни средства да разшири своя опит в контрола на динамиката на превозните средства. Това ще създаде основа за ZF да предложи на своите клиенти комплексни системи за безопасни и автоматизирани решения за мобилност на пътници и стоки. Това е в интерес и на нашите собственици - фондациите Zeppelin и Dr. Jürgen and Irmgard Ulderup, тъй като сделката ще доведе до устойчиво укрепване на ZF."

Според Жак Ескюлие, председател и главен изпълнителен директор на WABCO: „Обединяването на силите със ZF ще създаде водеща глобална технологична компания, добре позиционирана, за да се възползва от бъдещото търсене на автономни, ефективни и свързани търговски превозни средства. Със ZF имаме дълга история на успешно сътрудничество за разработване на новаторски технологии, като и двете компании споделят безкомпромисен стремеж към съвършенство, страст към иновациите и изключителен фокус върху клиентите.“

Планираното придобиване, което е част от стратегията на ZF за мобилност от следващо поколение, за първи път ще разшири опита на компанията за включване на решения за спиране на комерсиални превозни средства. Това играе централна роля за управлението на автоматизираните функции на шофиране - включително маневри за спешно спиране на камиони и ремаркета. След придобиването, в лицето на ZF клиентите на двете компании ще имат партньор, който може да им предложи напълно интегриран системен подход, нови задвижващи системи за E-Mobility и автономни шофьорски функции. ZF очаква, че автоматизираните функции на шофиране ще се прилагат предимно за търговски превозни средства и в райони с ниска сложност и трафик (например фабрични обекти, летища, селско стопанство). Очаква се комбинацията от двата бизнеса да ускори допълнително разработването на нови технологии, за да се даде възможност за автономно функциониране на търговски превозни средства, а това ще намали зависимостта на ZF от икономическия цикъл на индустрията, произвеждаща леки автомобили.

Планираното стратегическо придобиване на WABCO съответства на целта на ZF за разработване и доставяне на технологични решения, които дават възможност на автомобили и търговски превозни средства да „виждат, мислят и действат“ с цел намаляване на емисиите и повишаване на пътната безопасност. ZF вече има системи от сензори и изчислителни технологии за своята компетентност „виждам“ и „мисля“, а заедно с WABCO ZF в бъдеще ще допълни портфолиото си с технологии за търговски превозни средства, за да предложи решения, които да позволят на превозните средства и да „действат“. ZF вече е водещ доставчик в областта на управлението и технологията на задвижването.

Сделката е предмет на регулаторни одобрения, други обичайни условия за финализиране и на одобрение от акционери с повече от 50% от акциите на WABCO. ZF очаква сделката да бъде финализирана в началото на 2020 година.

<< Обратно към новините