Желязков: Призовах още 7 държави да подкрепят отлагането на пакет Мобилност 1

27.03.2019

Желязков: Призовах още 7 държави да подкрепят отлагането на пакет Мобилност 1

Призовах още седем държави да подкрепят отлагането на Пакета за Мобилност 1 за следващия Европейски парламент. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

[✕]

Той изтъкна, че след вчерашното гласуване на дневния ред на предстоящото заседание на Европейски парламент е станало ясно, че редица държави, които към настоящия момент не са в групата на единомислещите, показват колебливост. „Това са държави като Португалия, Испания, Ирландия, Гърция, Словения, Словакия и Хърватия като днес (вторник, 26 март - бел. ред.) изпратих писма до колегите министри от тези държави, с настойчиво искане техните представители в ЕП да гласуват Пакетът за Мобилност 1 да се отложи за разглеждане от следващия състав на Парламента. Така ще има достатъчно време да се постигнат компромиси, които удовлетворяват периферните държави и не са в разрез с прокламираните принципи на Пакета, и на Европейския съюз“, заяви Росен Желязков.

Министърът бе категоричен, че подобен правен прецедент и абсурдна ситуация няма в историята на Европейския парламент – да бъдат внасяни за гласуване текстове, които преди това са били отхвърлени от Комисията по транспорт и туризма към Парламента като към Пакета има над 1600 допълнително предложени текстове, които също трябва да бъдат гласувани по отделно, допълни още той.

[✕]


На въпрос, как ще коментира изказването на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, че текстовете по Пакета не са приемливи, след като 2/3 от тях са отхвърлени, министър Росен Желязков коментира, че българската страна разчита на позицията на председателя Антонио Таяни. „Знаете какво значение отдава Антонио Таяни на ролята на министър-председателя Бойко Борисов, с който проведоха няколко срещи. Така че той се съобразява с нашата национална позиция. Това ми дава повод да отбележа, че останалите държави, които са от групата на единомислещите разчитат много на България, която показа и по време на българското председателство, че е съществен фактор не само във формирането на общата ни теза, а и като естествен лидер на Балканите“, подчерта още министърът.

„Всички са наясно, че това е Пакет, разделящ Европа. Сутринта получихме такова становище и от шведските колеги. Там също са разделени на леви, които го подкрепят и на десни, които считат фрагментирането на пазара за изключително възпрепятстващо справедливото европейско законодателство“, заяви Росен Желязков. Той бе категоричен, че на 27 март в Букурещ, по време на Неформалния съвет на министрите по транспорта на ЕС, както и в петък на 29 март, на заседанието между правителствата на България и Румъния, българската страна ще иска по Пакета за Мобилност 1 да не се допусне провеждането на институционални преговори между Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, т. нар. триалог. По думите му ако не бъде проведен триалог процедурата ще бъде отложена за следващия европарламент.

<< Обратно към новините