Желязков: Призовах още 7 държави да подкрепят отлагането на пакет Мобилност 1

27.03.2019

Желязков: Призовах още 7 държави да подкрепят отлагането на пакет Мобилност 1

Призовах още седем държави да подкрепят отлагането на Пакета за Мобилност 1 за следващия Европейски парламент. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

[✕]

Той изтъкна, че след вчерашното гласуване на дневния ред на предстоящото заседание на Европейски парламент е станало ясно, че редица държави, които към настоящия момент не са в групата на единомислещите, показват колебливост. „Това са държави като Португалия, Испания, Ирландия, Гърция, Словения, Словакия и Хърватия като днес (вторник, 26 март - бел. ред.) изпратих писма до колегите министри от тези държави, с настойчиво искане техните представители в ЕП да гласуват Пакетът за Мобилност 1 да се отложи за разглеждане от следващия състав на Парламента. Така ще има достатъчно време да се постигнат компромиси, които удовлетворяват периферните държави и не са в разрез с прокламираните принципи на Пакета, и на Европейския съюз“, заяви Росен Желязков.

Министърът бе категоричен, че подобен правен прецедент и абсурдна ситуация няма в историята на Европейския парламент – да бъдат внасяни за гласуване текстове, които преди това са били отхвърлени от Комисията по транспорт и туризма към Парламента като към Пакета има над 1600 допълнително предложени текстове, които също трябва да бъдат гласувани по отделно, допълни още той.

На въпрос, как ще коментира изказването на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, че текстовете по Пакета не са приемливи, след като 2/3 от тях са отхвърлени, министър Росен Желязков коментира, че българската страна разчита на позицията на председателя Антонио Таяни. „Знаете какво значение отдава Антонио Таяни на ролята на министър-председателя Бойко Борисов, с който проведоха няколко срещи. Така че той се съобразява с нашата национална позиция. Това ми дава повод да отбележа, че останалите държави, които са от групата на единомислещите разчитат много на България, която показа и по време на българското председателство, че е съществен фактор не само във формирането на общата ни теза, а и като естествен лидер на Балканите“, подчерта още министърът.

„Всички са наясно, че това е Пакет, разделящ Европа. Сутринта получихме такова становище и от шведските колеги. Там също са разделени на леви, които го подкрепят и на десни, които считат фрагментирането на пазара за изключително възпрепятстващо справедливото европейско законодателство“, заяви Росен Желязков. Той бе категоричен, че на 27 март в Букурещ, по време на Неформалния съвет на министрите по транспорта на ЕС, както и в петък на 29 март, на заседанието между правителствата на България и Румъния, българската страна ще иска по Пакета за Мобилност 1 да не се допусне провеждането на институционални преговори между Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, т. нар. триалог. По думите му ако не бъде проведен триалог процедурата ще бъде отложена за следващия европарламент.

<< Обратно към новините