Министър Росен Желязков се срещна с представители на германския и австрийския бизнес

20.03.2019

Министър Росен Желязков се срещна с представители на германския и австрийския бизнес

На 18 март 2019 г. в „Гранд хотел София“ се състоя работна закуска с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Събитието бе инициирано от специализираната комисия „Транспорт, логистика и инфраструктура“ към Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Австрийското търговско представителство/Advantage Austria.

На срещата над 80 представители на германския и австрийския бизнес дискутираха с министър Желязков важни инфраструктурни проекти и актуални въпроси в сферата на транспорта.

„Двустранните търговско-икономически връзки на България с Австрия и с Германия са във възход“, отбеляза д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК при откриването. „Очакванията ни от тази среща са: първо получаване на актуална информация за важни транспортни, комуникационни и инфраструктурни проекти, второ - открит и конструктивен диалог и трето: набелязване на нови възможности за сътрудничество“, добави той.

Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Австрия в България отбеляза, че в страната се забелязва напредък в множество области, преди всичко в инфраструктурата. Тя отбеляза, че австрийски фирми имат участие при осъществяването на важни инфраструктурни проекти като изграждане на пътни и железопътни отсечки, при изграждането на новия летищен терминал например.

Министър Росен Желязков направи преглед на стратегическите приоритети на министерството в сферата на транспорта и инфраструктурата, а именно - ефективно поддържане, модернизация и развитие на инфраструктурата, подобряване на управлението на транспортната система, развитие на интермодалния транспорт. Той отбеляза, че за следващия програмен период изключително важно е обвързването между транспорт, екология и дигитализация. В тази връзка е необходимо да се постигне намаляване на потреблението на горива и повишаване на енергийната ефективност .

„Всички проекти, които реализираме, са пряко свързани с развитието на трансевропейската транспортна мрежа“, каза още министър Желязков, като поясни, че два от общо деветте коридора от основната трансевропейска транспортна мрежа преминават през територията на България.

В областта на железопътния транспорт той посочи, че са налице проекти по рехабилитация, модернизация и изграждане на ЖП-участъци и ключови гари, като се предвижда до 2025 г. да бъде изградена и ЖП-връзката между България и Северна Македония.

Предвижда се завършването на автомагистрала „Струма“, изграждане на участъци от автомагистрала „Хемус“, „Калотина“, строителство на автомагистрала по направлението Русе-Велико Търново и скоростен път Мездра-Ботевград, както предстои подготовката и на проект за скоростен път Видин-Монтана-Враца.

„По отношение на въздушния и на водния транспорт програмата на правителството предвижда публично-частни партньорства“, отбеляза министърът и посочи, че предстои откриване на процедура за възлагане на концесии за летищата в Пловдив и Балчик, както и на пристанищни терминали.

В последвалия дискусионен панел бяха засегнати въпроси за въвеждането и функционирането на тол системата, която се явява предизвикателство пред бизнеса, както и прозрачността при тръжните процедури. „Полагаме неимоверни усилия, за да създадем благоприятна среда и да елиминираме максимално всички възможни прояви на тръжни манипулации“, заяви Желязков и посочи, че от голяма важност са обратната връзка и подаването на сигнали.

По думите на Желязков една от целите на министерството е постигане на по-голяма конкурентоспособност на комбинираното използване на транспорт. На въпроса за произхода на материалите, които се влагат в строителството от министерството уточниха, че повечето от тези, които се влагат в ЖП-структурата, са с европейски произход. Изрично задължение на всеки доставчик на материали обаче е те да отговарят на всички технически норми за оперативна съвместимост на ЕС.
 

<< Обратно към новините