ЕП задкулисно и незаконно прокарва Мобилен пакет I

14.03.2019

ЕП задкулисно и незаконно прокарва Мобилен пакет I

Европейският парламент се кани да гласува спорните текстове по Мобилен пакет I за ликвидация на българския международен транспорт, дни преди да се разпусне.

[✕]

В нарушение на европейското законодателство, депутати предлагат да се одобрят в пакет текстове, отхвърлени от Транспортната комисия на ЕП. Спорните текстове по Мобилен пакет I са включени за гласуване на заседание на Европейския парламент, дни преди той да се разпусне за предстоящите нови евроизбори. Това стана ясно от проекта на последната седмична програма на отиващия си ЕП, с който Съюзът на международните превозвачи (СМП) разполага. От документа става ясно, че на 27 март 2019 година от 12.00 ч. се предвижда да бъдат предложени за одобрение текстовете, отхвърлени от ресорната Транспортна комисия след протеста на наши и чуждестранни превозвачи в Брюксел на 10 януари т.г.

Евродепутатите се канят да кажат „да“ на откровено лобистки документ, който ще прекрои картата на транспортния бизнес в цяла Европа. България е сред най-застрашените страни, защото е заплашена да загуби приходи от над 15% от БВП, а над 120 000 семейства да останат без препитание или да бъдат принудени да емигрират. Предстои да се извърши безпрецедентно погазване на европейското законодателство и основните принципи на Европейския съюз в навечерието на изборите за нов ЕП и с гласовете на политици, чиито мандати като евродепутати изтичат буквално след дни. Ако предложеният дневен ред в програмата за заседанието бъде приет, ще се обезсмислят усилията на всички български институции, на политическите сили и на цялото общество, които безпрецедентно се обединиха в защита на нашите превозвачи.

[✕]


Оказва се, че след Брекзит, вторият най-важен въпрос на отиващият си Европарламент е Мобилен пакет I. По информация от евродепутати на другите засегнати страни, заради противоречия и липса на консенсус, заседанието на Председателския съвет на ЕП от 13 март е отложено за 21 март 2019 г, когато настоящата програма следва да бъде утвърдена.

„Имаме всички основания да считаме, че задкулисно, незаконно, в кратки срокове и без да имаме никаква предварителна информация и време за реакция, се правят опити този унищожителен за българския транспорт сценарий, да бъде одобрен“, посочват от СМП в разпространено писмо до медиите.

„Апелираме към всички български политици, управленци, администрации и всички, които са овластени да представляват страната ни в ЕС, да предприемат спешни и превантивни мерки, за да прекратим опитите в последния момент да бъде ликвидиран работещ за икономиката ни сектор. На път е да се извърши безпрецедентно погазване на основополагащите принципи на общността, което подкопава вярата в европейските институции, в целите на Съюза и в равноправното членство на страните от Общността!“, се казва още в писмото на СМП.

<< Обратно към новините