BGL: работят ли шофьорите при добри условия?

13.03.2019

BGL: работят ли шофьорите при добри условия?

Германската асоциация за автомобилни превози и логистика (BGL) призовава за по-редовни проверки за алкохол, както и за по-хуманни условия на труд за източноевропейските шофьори на камиони.

[✕]

Според BGL, зачестилите съобщения от началото на годината за заловени шофьори на камиони употребили алкохол в неделните вечери подчертават последствията от социалния дъмпинг. Голям брой шофьори от Източна Европа пътуват седмици или месеци в Западна Европа без да се връщат в своите държави. Консумацията на алкохол от тези водачи е също и начин по-лесно да понесат нечовешките условия на труд, в които някои от тях работят. Задължението за връщане на водачите на товарни автомобили в родината им след 4 последователни работни седмици, залегнало в Пакета за мобилност на Европейския съюз, би било подобрение на качеството на живот за водачите от Източна Европа, смятат от BGL.

Друг проблем е липса на паркинги за камиони. Според BGL, само в провинция Хесен недостигат 2500 паркоместа, а в цяла Германия има нужда от поне 30 000 места за паркиране на товарни автомобили. Този недостиг все повече се превръща в риск за сигурността, тъй като шофьорите нямат избор и паркират своите превозни средства на входовете и изходите на местата за почивка или на аварийните ленти на магистралите.

[✕]


Друг проблем е, че паркингите за камиони са изградени предимно непосредствено до пътя, което затруднява пълноценната почивка на шофьорите. BGL препоръчва изграждането на достатъчен брой места за паркиране, които да бъдат оградени от шумоизолираща стена. За никого не е тайна, че отпочиналият шофьор е съсредоточен и внимателен зад волана и спомага за увеличаване нивото на безопасност за всички участници в движението.

BGL настоява за по-ефективен контрол от страна на полицията и Федералната служба за товарни превози (Bundesamt für Güterverkehr – BAG). Целта е да се контролират по-добре следните точки чрез по-чести проверки на пътя:
- Спазване на социалното законодателство;
- Спазване на предписанията за безопасност;
- Укрепване на товара;
- Ниво на алкохол при шофьорите.

<< Обратно към новините