От март Mercedes-Benz Vito се предлага с нови двигатели

06.03.2019

От март Mercedes-Benz Vito се предлага с нови двигатели
Ван за търговски цели, за сервиз и доставки: благодарение на универсалността, гъвкавостта и добрия баланс между цена и характеристики, Mercedes-Benz Vito е един действително успешен автомобил.

Разширявайки своята продуктова гама, Mercedes-Benz Vans подобрява още повече и своя бестселър сред вановете.

[✕]

Сред основните промени са използването на 4-цилиндров дизелов двигател с висок въртящ момент за Vito Tourer и одобрението за използване на автомобила за пътнически превоз. В сравнение с неговия предшественик, новата гама двигатели OM 654 се отличава с по-ниски емисии и по-малък разход на гориво, като същевременно са оптимизирани характеристиките, свързани с шума и вибрациите. Тези двигатели, които вече се използват в пътническите автомобили на Mercedes-Benz, ще се предлагат за първи път и във вановете за работа, които ще са на пазара през месец март.

За Mercedes-Benz Vito се предлагат и нови линии допълнително оборудване, напр. разширена гама джанти и повече възможности за индивидуализация. Клиентите скоро ще могат да избират измежду четири допълнителни екстериорни цвята и повече видове 17, 18 и 19-цолови алуминиеви джанти. Освен това, ще се предлагат и иновативни функции за повишаване на комфорта, напр. асистент за дълги светлини ПЛЮС, нови плъзгащи се опори на седалките, както и системата на Mercedes-Benz за аварийно повикване и функцията “Управление на техническата поддръжка”. Направени са и визуални промени в дизайна на инструменталния блок.

"Mercedes-Benz Vito е многофункционалният универсален автомобил сред средноразмерните ванове с допустимо общо тегло около 3,0 тона. Той е с едни от най-добрите характеристики в този сегмент по отношение на полезния товар и възможностите за разнообразно приложение. Новите двигатели и оборудване, които ще се предлагат от месец март, ще ни позволят да подобрим още повече възможностите на този автомобил, като същевременно ще се запазят ниските ценови нива и оперативните разходи за нашите клиенти”, обясни Пиа Херкевиц, продуктов мениджър на средноразмерните ванове на Mercedes-Benz.

Подобренията във Vito ще се отразят благоприятно и на компактния автомобил за свободното време Marco Polo ACTIVITY. Доставките на този автомобил, който ще се предлага напр. с нови двигатели и разширена гама цветове и джанти, също ще започнат през март.

Историята на международния успех продължава
Откакто се появи на пазара през 1995 г., Mercedes-Benz Vito е синоним на средноразмерен ван за универсални цели. Около 450,000 автомобила от сегашното трето поколение са продадени след стартирането на доставките през есента на 2014 г. Типичната целева клиентска група включва малки и средни предприятия с автопаркове до пет автомобила. Над 70 процента от автомобилите Vito се използват при такива условия, отговаряйки на особено разнообразни транспортни изисквания, предимно в сферата на логистиката на стоки и материали. Този ван изпълнява почти със същия успех и функциите на подвижен склад за компоненти и сервизен автомобил, а освен това се използва и за вътрешнозаводски транспорт на хора и материали.

4-цилиндров дизелов двигател с висок въртящ момент и ниско ниво на емисии
От март 2019 г. клиентите ще могат да поръчат Mercedes-Benz Vito Tourer с 4-цилиндров двигател от серията OM 654. Този двигател заменя използваните преди това варианти на двигателя OM 651 със същата мощност. В най-малкия вариант, двигателят развива мощност 100 кВт (136 к.с.) и въртящ момент 330 Нм (разход на гориво в комбиниран режим 7,0-5,8 l/100 км, емисии на CO2 в комбиниран режим 186-153 г/км). Средният вариант развива мощност 120 кВт (163 к.с.) и въртящ момент 380 Нм (разход на гориво в комбиниран режим 7,0-5,8 л/100 км, емисии на CO2 в комбиниран режим 186-153 г/км), а върховият вариант в гамата развива мощност 140 кВт (190 к.с.) и въртящ момент 420 Нм (разход на гориво в комбиниран режим 6,9-5,7 л/100 км, емисии на CO2 в комбиниран режим 181-151 г/км.

Двигателите от новото поколение се отличават не само с широка гама от мощности, но и с комбинация от впечатляваща мощност и драстично намалени нива на разход на гориво и емисии, а също така с подобрени характеристики, свързани с шума и вибрациите. Приложени са и редица иновативни решения, например алуминиев корпус и стоманени бутала, степенен горивен процес и покритие NANOSLIDE на стените на цилиндрите за намаляване на триенето в двигателя.

Болшинството компоненти, с помощта на които се постига намаляване на емисиите, са монтирани директно върху двигателя. Подходът на интегрирани технологични решения, включващи нов степенен горивен процес, динамична многопосочна рециркулация на отработените газове и близко позициониране на системите за последваща обработка на отработените газове, в комбинация за първи път с регулируема система за газоразпределение, помага да се постигне икономия на гориво и намаляване на емисиите. Благодарение на разположението на изолираните компонентите в близост до двигателя, системата за последваща обработка на отработените газове работи с ниски загуби на топлина и при благоприятни условия.Технологичните мерки включват:
- Рециркулация на отработените газове при високо и ниско налягане, вкл. охлаждане;
- Дизелов окислителен каталитичен конвертор (DOC) намалява емисиите на въглероден окис (CO) и неизгорели въглеводороди (HC);
- Филтър за твърди частици с функционалност на SCR каталитичен конвертор (sDPF)
- SCR каталитичен конвертор (селективна каталитична редукция) за намаляване на азотните окиси чрез добавяне на амоняк под формата на AdBlue към отработените газове преди sDPF;
- Допълнителна селективна каталитична редукция (SCR) с ASC катализатор в изпускателната система.

Нови двигатели, стандартно комбинирани с автоматична трансмисия 9G-TRONIC
Промените в новия Mercedes-Benz Vito Tourer включват и използването за първи път на автоматична трансмисия 9G-TRONIC. Тази изключително комфортна и ефективна автоматична трансмисия с преобразувател на въртящия момент заменя предишната трансмисия 7G-TRONIC и е стандартно оборудване за версиите с нови дизелови двигатели. С помощта на превключвателя DYNAMIC SELECT, шофьорът може да избере програми за шофиране Comfort и Sport и по този начин да промени поведението на трансмисията при превключване на предавките. Освен това, режимът M дава възможност за ръчно превключване на предавките от волана с помощта на планките на системата DIRECT SELECT. От есента на 2019 г., двигателят с мощност 120 кВт ще се предлага и с механична трансмисия. Всички нови версии са стандартно оборудвани със система за задвижване на задните колела, но като опция се предлага и система 4MATIC за постоянно задвижване на всички колела.

Разширена гама от цветове, нови 17, 18 и 19-цолови алуминиеви джанти
Благодарение на новата и разширена продуктова гама, клиентите вече могат да изберат различни нови конфигурации за екстериора на всички модели Vito. Цветовата палитра за лаковите покрития металик е разширена и вече включва графит сиво и селенит сиво. Като опция за всички модели е добавен и популярният хиацинт червен металик, познат от леките автомобили Mercedes-Benz. Ново е и също така и предлаганото като опция лаково покритие в стоманено синьо.

За тези, които предпочитат ефектната и динамична визия, се предлагат нови видове алуминиеви джанти: 19-цолови алуминиеви джанти с дизайн 10 спици, лакирани в черно със силен гланцов ефект, и 18-цолови алуминиеви джанти – във вариант с дизайн 5 двойни спици, лакирани в термолит сиво със силен гланцов ефект, както и във вариант с 5 спици, лакирани също в черно със силен гланцов ефект. Предлаганото оборудване включва и 17-цолови алуминиеви джанти, лакирани в черно. 17-цоловите джанти са конструирани така, че да подобрят аеродинамиката на автомобила.

Заради новите цветове и разширената гама от джанти са променени и предлаганите от нас пакети оборудване. В линията на оформление и оборудване Vito SPORT два нови варианта на 18-цолови алуминиеви джанти (с дизайн 5 двойни спици и 5 спици) заменят предишните 18-цолови алуминиеви джанти. Освен това, вече се предлагат и 19-цолови алуминиеви джанти. Предлаганите лакови покрития вече включват и графит сиво, селенит сиво и хиацинт червен металик. Като част от пакета Dynamic Exterior, различни видове 17 и 18-цолови алуминиеви джанти допълват предлаганите досега 16-цолови алуминиеви джанти.

Бързо оказване на помощ след инцидент или авария
Vito е оптимално оборудван за справяне с критични ситуации, благодарение на новата система на Mercedes-Benz за аварийно повикване и функцията “Управление на техническата поддръжка”. Системата за аварийно повикване е част от стандартното оборудване. Сензорите за удар реагират веднага при инцидент и системата осъществява автоматично връзка със службите за аварийна помощ. Такова повикване може да се извърши и ръчно, с помощта на бутона SOS в горния контролен панел. Системата осъществява гласова комуникация с центъра на Mercedes-Benz за аварийна помощ или със съответните местни служби за оказване на помощ. Същевременно се изпращат и данни за точното местоположение на автомобила, с цел да се улеснят съответните аварийни и спасителни екипи.

В случай на авария, шофьорът може да получи техническа помощ с помощта на функциите за възстановяване след инцидент и управление на техническата поддръжка. Достатъчно е само да се натисне аварийният бутон в горния контролен панел. По този начин се осъществява връзка с Центъра за подпомагане на клиентите (CAC) и системата автоматично изпраща данни за местоположението и състоянието на автомобила. CAC информира най-близкия сервизен партньор на Mercedes-Benz, който след това оказва помощ на място или транспортира авариралия автомобил до съответния сервиз. По този начин се може да се намалят периодите на принудителен престой и да се ускори възстановяването на мобилността.

Стандартен асистент за страничен вятър
Стандартното оборудване включва ATTENTION ASSIST и асистент за страничен вятър, който се справя изключително добре при пориви на вятъра. Системата за следене на налягането в гумите също е стандартно оборудване за Vito Tourer. Освен това, Vito може да бъде оборудван индивидуално с различни други асистиращи системи, напр. активен асистент за паркиране, предупредителна система за дистанция COLLISION PREVENTION ASSIST, асистент за мъртва зона или асистент за лентата за движение. Като опция се предлага и системата PRE-SAFE, осигуряваща защита при удар отзад.

Като алтернатива на халогенните фарове, за Vito може да изберете предлаганата като опция интелигентна система за осветяване (ILS). Тази технология включва LED мигачи, LED дневни светлини и LED къси и дълги светлини, както и функцията “Допълнително осветяване в завоите”. Разпределението на светлината от фаровете се променя в зависимост скоростта на автомобила, т.е. според преобладаващите условия при шофиране по магистрали и извънградски пътища. Интелигентната система за осветяване (ILS) се предлага като опция и в комбинация с асистент за дългите светлини ПЛЮС. Тази система реагира адаптивно при промяна на видимостта и регулира автоматично разпределението на светлината и обхвата на осветяване в зависимост от ситуацията на пътя. За тази цел системата активира в необходимия момент късите, полудългите или дългите светлини.

Информационно-развлекателна система Audio 40 с интуитивно управление
Автомобилът може да бъде оборудван с представената през 2018 г. информационно-развлекателна система Audio 40 със 7-инчов сензорен екран и интегрирана навигационна система, която впечатлява с богатите си комуникационни и информационно-развлекателни функции. Системата се управлява по познатите начини с помощта на сензорния екран. Достъпът до информацията и представянето й на екрана е интуитивно, а 3D картите и изображенията на обектите улесняват още повече потребителя. Освен това има DAB+ цифрово радио, възможност за интегриране на смартфон с помощта на Apple CarPlay и Android Auto, както и Bluetooth интерфейс с аудио стрийминг и хендсфри функции за използване на телефона без отклоняване на вниманието по време на шофиране. USB интерфейсите може да се използват за зареждане на мобилни устройства. Audio 40 се предлага като опция за Vito Panel Van, Vito Mixto, Vito Tourer BASE, Vito Tourer PRO и Vito Tourer SELECT.Възможности за индивидуализация и оборудване като на лек автомобил
С оглед на използването на автомобила за работа, предлаганото оборудване за Vito е необичайно разнообразно. Предлагат се различни варианти на врати и прозорци или покривни релси с напречни греди. Товарното отделение може да е с дървен под, релсова система за закрепване на товара, монтирана към страничните панели система за обезопасяване на товара или вътрешни панели за максимална функционалност. Като фабрично монтирано оборудване или като аксесоари се предлагат и носещи покривни системи и облицовки на товарното отделение. Използваната във Vito нова система от релси улеснява значително потребителя. Плъзгащите се опори на седалките са оптимизирани и улесняват още повече позиционирането на задната седалка тип пейка.

Купувачите имат почти неограничена свобода при избора на оборудване и варианти на седалките в пътническото отделение на Vito Tourer. Предлагат се двуместни и триместни седалки, както и пакети “Кушет” и “Маса”. Освен това, клиентите могат да изберат дървено или пластмасово покритие на пода, както и мокет, подходящ например при използване на автомобила за VIP превоз на пътници. Различни системи за отопление и климатизация повишават още повече комфорта при пътуване.

Товарният ван Vito е първият ван, оборудван стандартно с въздушни възглавници и система за предупреждение при непоставен предпазен колан както за седалката на шофьора, така и за седалката на пътника. Vito Tourer PRO и Vito Tourer SELECT са оборудвани и с впечатляващи прозоречни въздушни възглавници и комбинирани въздушни възглавници за предпазване на гръдния кош/таза за предните седалки. Освен това, Vito Tourer може да бъде поръчан и с прозоречни въздушни възглавници за задните седалки. Осемте въздушни възглавници задават нови стандарти в сегмента на средноразмерните ванове.

Както за взискателни купувачи, така и за клиенти, за които цената и разходите са особено важни
Mercedes-Benz Vito се предлага в различни версии, с цел да може да бъде адаптиран или модифициран за различни приложения – фирмен транспорт, търговия на дребно, превоз на пътници или такси. Товарният ван Vito, например, се предлага във варианти с три различни дължини, а Vito Mixto комбинира предимствата на товарния ван Vito и модела Tourer.

Vito Tourer може да бъде поръчан във вариант като функционален Vito Tourer BASE, многофункционален Vito Tourer PRO и автомобил от висока класа Vito Tourer SELECT. Предлаганите версии правят Tourer подходящ и за всякакъв вид пътнически транспорт. Mercedes-Benz Vito предлага на клиентите богат избор, благодарение на вариантите с три различни дължини – компактен (4,90 м), дълъг (5,14 м) и свръхдълъг (5,37 м) ван. Освен това, този средноразмерен ван се предлага и във варианти с три различни тегла, с допустимо общо тегло между 2,7 и 3,2 тона.

В България, Генералният дистрибутор на Mercedes-Benz - Силвър Стар, започва предлагането на новите двигатели едновременно с европейската им премиера.

<< Обратно към новините