Scania: платунингът има потенциал

29.01.2019

Scania: платунингът има потенциал

При подходящи условия платунингът има потенциал за икономия на гориво, заявява шведският производител на товарни автомобили Scania.

[✕]

Изявлението идва след като от Daimler Trucks заявиха, че преустановяват инвестициите в платунинга. При подходящи условия има потенциал за пестене на гориво - вторият или третият автомобил в редицата може да спести от 6 до 10% дизелово гориво в сравнение с камионите движещи се поединично.

Липсата на стандарт за комуникацията между превозните средства обаче е пречка за развитието на технологията. Понастоящем Scania участва в редица сътрудничества и тестове, които също изследват използването на технология на платунинга, като например полеви изпитания във Финландия и Сингапур. Шведският производител на камиони вижда карането в колона като един от многото аспекти на вълнуващото бъдеще в областта на системите за подпомагане на водача, автономните превозни средства и устойчивите транспортни решения.

[✕]


От MAN и DAF заявиха, че ще продължат да се придържат към плановете си за развитие на технологията на движение в взвод. Асоциацията на германската автомобилна индустрия (VDA) заяви, че първоначалните констатации наистина са показали, че потенциалът за пестене на гориво е по-нисък от първоначално предвидения. „Платунингът обещава потенциал за повишаване на ефективността на автомобилния транспорт, както и за намаляване на кризата с недостига на шофьори“, се казва още в позицията на VDA по отношение бъдещето на платунинга.

Наскоро турският производител Ford Otosan заяви, че ще си сътрудничи с AVL за внедряването на технологията на платунинга в камионите на марката Ford Trucks. „Резултатите от текущите изследвания на AVL в тази област показват, че при дългосрочна експлоатация на движението в взвод на три камиона разходът на гориво може да се намали с от 8 до 15%“, каза изпълнителният вицепрезидент на AVL Лукас Валтер при подписването на споразумението за сътрудничество между ръководената от него компания и Ford Otosan.

<< Обратно към новините