Scania: платунингът има потенциал

29.01.2019

Scania: платунингът има потенциал

При подходящи условия платунингът има потенциал за икономия на гориво, заявява шведският производител на товарни автомобили Scania.

Изявлението идва след като от Daimler Trucks заявиха, че преустановяват инвестициите в платунинга. При подходящи условия има потенциал за пестене на гориво - вторият или третият автомобил в редицата може да спести от 6 до 10% дизелово гориво в сравнение с камионите движещи се поединично.

Липсата на стандарт за комуникацията между превозните средства обаче е пречка за развитието на технологията. Понастоящем Scania участва в редица сътрудничества и тестове, които също изследват използването на технология на платунинга, като например полеви изпитания във Финландия и Сингапур. Шведският производител на камиони вижда карането в колона като един от многото аспекти на вълнуващото бъдеще в областта на системите за подпомагане на водача, автономните превозни средства и устойчивите транспортни решения.

От MAN и DAF заявиха, че ще продължат да се придържат към плановете си за развитие на технологията на движение в взвод. Асоциацията на германската автомобилна индустрия (VDA) заяви, че първоначалните констатации наистина са показали, че потенциалът за пестене на гориво е по-нисък от първоначално предвидения. „Платунингът обещава потенциал за повишаване на ефективността на автомобилния транспорт, както и за намаляване на кризата с недостига на шофьори“, се казва още в позицията на VDA по отношение бъдещето на платунинга.

Наскоро турският производител Ford Otosan заяви, че ще си сътрудничи с AVL за внедряването на технологията на платунинга в камионите на марката Ford Trucks. „Резултатите от текущите изследвания на AVL в тази област показват, че при дългосрочна експлоатация на движението в взвод на три камиона разходът на гориво може да се намали с от 8 до 15%“, каза изпълнителният вицепрезидент на AVL Лукас Валтер при подписването на споразумението за сътрудничество между ръководената от него компания и Ford Otosan.

<< Обратно към новините