VW и Ford ще правят заедно ванове и пикапи

16.01.2019

VW и Ford ще правят заедно ванове и пикапи

Volkswagen AG и Ford Motor Co. съобщиха, че от 2022 година започват съвместно производство и пускане на пазара на товарни ванове и пикапи като част от стратегическо сътрудничество, целящо да намали значително разходите им.

[✕]

Двете компании продължават разговорите за възможно партньорство в развитието на автономни и електрически автомобили и в услугите за мобилност, съобщиха в свое комюнике от Volkswagen. Освен съвместното развитие на товарни ванове, предназначени за световните пазари, Volkswagen и Ford биха могли също така да произвеждат заедно и други превозни средства, се казва още в комюникето. Двата автомобилни гиганта обаче изключват взаимен обмен на акции.

Новият „глобален“ съюз се очаква да доведе до „значителни“ икономии от мащаба и да позволи да се увеличи оперативната печалба на двете компании от 2023 година. Volkswagen и Ford, които създадоха специфичен управителен комитет, обещаха да предоставят повече подробности за партньорството си през следващите няколко месеца. Съюзът им се оформя в момент, когато автомобилната индустрия се впуска в надпреварата за развитие на скъпи технологии, които би трябвало да определят утрешните начини на транспорт с все още неясни икономически модели.

Тази несигурност и заложените суми насърчават съюзите. Наскоро Honda инвестира във филиала за автономни технологии на General Motors.

<< Обратно към новините