Ангел Траков, председател на СМП: Спечелихме само една битка

10.01.2019

Ангел Траков, председател на СМП: Спечелихме само една битка

Спечелихме една битка, но борбата продължава - това каза по телефона от летището в Брюксел, специално за списание КАМИОНИ, Ангел Траков, председател на управителния съвет на Съюза на международните превозвачи (СМП) в България.

[✕]

Ангел Траков бе в столицата на Европа заедно със стотици представители на български транспортни фирми, които протестираха на площад Люксембург срещу мерките в Пакет мобилност 1, застрашаващи бизнеса им.

Според г-н Траков резултатът от вчерашното гласуване по Пакет мобилност 1 в транспортната комисия на Европейския парламент е добър за българските превозвачи, но предстои още много работа в защита на техните интереси и бизнеса им. Най-важното сега е, че Пакет мобилност 1 няма да влезе в пленарната зала на Парламента в досегашния си вид.

При гласуването в транспортната комисия бяха отхвърлени два от трите доклада, свързани с пакета. В тях са част от мерките, които притесняваха българския транспортен бранш - директивите за почивките и командировките на водачите. Предложените в тях мерки предвиждат забрана на седмичната почивка в кабината на камиона и заплащане на водачите при кръстосани операции по ставките на страните, в които се извършват те.

При гласуването бяха отхвърлени и българските компромисни предложение по пакета, но според Ангел Траков те са били дадени от българската страна, защото е трябвало да участваме в диалога и не са били съвсем изгодни за нашия транспортен бранш.

Сега предстои редактиране на текстовете от пакета. "Ще се предлагат променени текстове. Но при следващо гласуване отново всичко може да се случи. Ясно е че трудно можем да разчитаме на сериозна и постоянна подкрепа. Рано е да се радваме", коментира Ангел Траков.

Според председателя на СМП протестът на българските превозвачи в Брюксел на 10 януари е минал при перфектна организация и е изиграл своята роля. Силно в него са се включили и колегите им от Румъния.

<< Обратно към новините