Тест: Scania G 410 CNG Next Generation

04.12.2018

Тест: Scania G 410 CNG Next Generation

От няколко месеца Скания България разполага с един повече от интересен демо влекач. Става въпрос за модела от новото поколение - Scania G410 CNG Next Generation с 13-литров двигател, работещ на сгъстен природен газ (CNG). Товарният автомобил е достъпен за тестове в реални експлоатационни условия от клиенти на марката и както довериха от Скания България, интересът към него е огромен.

Естествено, влекачът е повече от интересен и за списание КАМИОНИ. Затова в един от последните безснежни дни на ноември направихме еднодневен тестдрайв на влекача в комбинация с натоварено полуремарке. За КАМИОНИ бе още по-любопитно да изпробва новия влекач, тъй като още в началото на 2016 г. изданието ни имаше възможност да тества влекач от предишното поколение на G-серията, оборудван с двигател на CNG. Тогавашният тестов влекач G340 обаче бе с по-слаб двигател - петцилиндров, редови, Евро-6, с работен обем от 9,3 л, максимална мощност 340 к.с., максимален въртящ момент 1600 Нм в диапазона от 1100 до 1400 об./мин. Предавателната кутия бе ръчна, 12-степенна.На този фон газовият влекач от Next Generation е направо мечта - 13-литров, шестцилиндров редови двигател ОС 13 101 с мощност 410 к.с. и максимален въртящ момент от 2000 Нм, покриващ нормите Евро-6 само с EGR и трипътен катализатор, без добавка Adblue и без филтър за твърди частици. Веднага се набива на очи, че характеристиките на силовия турбоагрегат с искрово запалване са абсолютно съпоставими с тези на турбодизелов двигател. Стоманените бутилки за метан при G410 CNG Next Generation са осем, разположени са по четири от двете страни на шасито зад кабината и пред задния мост. Всяка от тях е с обем 118 л, или общата вместимост на резервоарите е 944 л или около 164 кг метан, с които според Scania спокойно могат да се изминат 500 км при натоварена композиция.Влекачът е стандартен за G-серията. Конфигурацията е 4х2 при колесна база 3950 мм и ширина на шасито 2600 мм. Допустимото натоварване на предния мост е 8 т, на задния - 11,5 т, а на целия влекач - 19,5 т. Предното окачване е механично - на параболични ресори, а задното - пневматично. Предавателното число на главното предаване е 3,27, а стоманените колела са "обути" в гуми с размер 315/70 R22.5.Подготвеният за тестдрайв от Скания България влекач Scania G410 CNG теглеше стандартно триосно бордово полуремарке. То бе натоварено с 15 т бетонни траверси. Като маршрут за теста избираме направлението от София, по магистрала Тракия, до детелината за Пазарджик и обратно. Още при старта се набиват на очи разлики между варианта на метан и обичайния дизелов влекач от същата категория.

Работата на газовия двигател е много по-тиха. А най-приятната изненада е, че ходът на цялата композиция е неочаквано плавен. Липсват каквито и да било придърпвания, потрепервания и подскоци и много скоро след потеглянето предавателната кутия минава на втора предавка и се насочваме към околовръстния път на София. Композицията е изключително стабилна на пътя и влиза уверено в завоите. Почти през цялото време или поне винаги когато това е възможно, управляваме влекача с активиран круиз контрол, като сме задали максимално възможната скорост на движение от 89 км/ч. Силовият агрегат демонстрира предостатъчно мощ и динамика във всякаква ситуация - независимо дали се движим по равно или изкачваме наклон. Максималният му въртящ момент от 2000 Нм е наличен още в диапазона от 1100 до 1400 об./мин. Максималната мощност от 410 к.с. пък е при 1900 об./мин. При аналогичния дизелов силов агрегат на Scania - DC13 115, максималният въртящ момент от 2150 Нм е наличен при малко по-нисък оборотен диапазон - от 1000 до 1300 об./мин, докато максималната мощност от 410 к.с. е на разположение отново при 1900 об./мин. Работата на предавателната кутия, която очевидно идеално е напасвана с двигателя, също е изключително прецизна. Основна разлика от дизеловите версии е липсата на моторна спирачка. Моделът се оборудва само с ретардер с 5 степени.Удобството и комфорта за водача при шофиране на Scania Next Generation сме коментирали нееднократно. Макар и по-аскетична от кабините на R и S сериите, и G-кабината предоставя щедро удобства за шофьора. Моделът се управлява с лекота и умората за водача не идва бързо.В крайна сметка след завръщането в базата на Скания България в Герман отчитаме, че след зануляването на данните от пътуването сме изминали 195,5 км със средна скорост на движение 66,4 км/ч. Средният разход от изминатия пробег е 25,4 кг метан на 100 км, което е доста добре за натоварената композиция.

Подробности - в декемврийския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините