Българската връзка на протестите във Франция

19.11.2018

Българската връзка на протестите във Франция

В събота на 17 ноември във Франция се проведе протест на „жълтите жилетки“. Български шофьор на камион се „прояви“, но не по особено добър начин.

[✕]

В протестите срещу обявеното поскъпване на бензина с 3 евроцента от 1 януари 2019 година, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната способност на французите са участвали около 300 хиляди души, по данни на властите. Един от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии.

В един от инцидентите е бил замесен български шофьор на товарен автомобил, според електронното издание L'Independant. В материала на сайта се казва, че на пункт за събиране на пътни такси на магистрала в Булу, Югозападна Франция, където протестиращите устроили блокада, шофьорът се изнервил и с мощно ускорение тръгнал към двама полицейски служители, които охранявали протеста. Никой не е пострадал, но двамата полицаи, които едва избегнали прегазването, били откарани в болница в състояние на шок. Шофьорът на камиона, чиято самоличност не се съобщава, е задържан.

Полицейският синдикат остро осъди деянието в свое комюнике. „Категорично осъждаме този несъзнателен акт, който би могъл да струва живота на двама полицаи при изпълнението на техните задължения, както и на протестиращите. Това показва опасна липса на уважение към полицейските служители. Надяваме се, че правосъдието ще бъде безкомпромисно срещу подобни актове на безразсъдство и желаем за бързо възстановяване на засегнатите наши колеги“, се казва в съобщението на синдиката.

<< Обратно към новините