CIFA – 90 години напред и нагоре

19.10.2018

CIFA – 90 години напред и нагоре

Италианският производител на техника за бетони отбеляза своята 90-годишнина с обновяване на експозицията в своя музей и пускането на лимитирана серия автобетон-помпи с карбонови стрели.

[✕]

На 7 юли 1928 г. Карло Аусенда подписва устава на компанията CIFA – съкращение, идващо от Compagnia Italiana Forme Acciaio. Въпреки голямата криза, започнала през 1929 г., компанията въвежда на пазара иновативен стоманен кофраж, който скоро заменя дървения в италианското строителство.

След Втората световна война бетонът става най-важният строителен материал и ръководството на CIFA вижда големи пазарни възможности. Така в края на 50-те години на ХХ в. се появяват машините за смесване на бетон, както и моделът 400 – първият бетоновоз на компанията.

[✕]


През 70-те години CIFA разработва и първата си бетон-помпа, монтирана на камионно шаси – модел 554. И докато при бетон-помпите компанията е една от първите с такава машина, то при съчетаването на помпа и бетоновоз в едно CIFA е категорично първият производител в света, изобретил и пуснал на пазара такава успешна комбинация.

Сред най-съвременните иновации на CIFA трябва да споменем първият в света бетоновоз с хибридно задвижване на миксера, както и първите в света бетон-помпи с последни две секции от специален олекотен, но много здрав карбонов материал, които вече успешно се продават и у нас от официалния дилър Евромаркет Кънстракшън. 

<< Обратно към новините