ZF кара камионите да виждат, мислят и действат

10.10.2018

ZF кара камионите да виждат, мислят и действат

Нова система за следене на мъртвата зона, която не попада в обсега на огледалата за обратно виждане, при камионите представи по време на изложението IAA Nutzfahrzeuge 2018 немският производител ZF Friedrichshafen AG.

[✕]

Системата за следене на мъртвата зона бе само малка част от представеното в Хановер. Тя подпомага водача на камиона при завой да избегне евентуален удар на препятствие, велосипедист или пешеходец и прави камиона по-безопасен в градски трафик. Базирана е на радари и следи цялата дясна страна на автомобила. Водачът получава визуално, акустично и механично предупреждение веднага щом друг участник в движението попадне в сляпата зона.

Тези функции ще бъдат доразвити в още по-новата система Side Vision Assist, която включва допълнително и камери, предаващи изображение към екран пред водача. Чрез камерите Side Vision Assist разпознава движенията и идентифицира застрашени пешеходци и велосипедисти. По този начин системата създава изчерпателно изображение на ситуацията около камиона. Информацията е изведена на един дисплей. В аналоговия свят изображението на дисплея би могло да се осигури с не по-малко от 6 огледала за обратно виждане, твърдят от ZF. При опасност от сблъсък системата активно въздейства на кормилната уредба и при необходимост задейства аварийно спиране. Това я прави важен градивен елемент на бъдещите камиони с автономни функции, подчертават от ZF.

В близко бъдеще производителят ще добави към своите продукти и система за подпомагане на водача при завой. Тя работи с два радарни датчика, монтирани в долната дясна част на камиона. Така в завой се осигурява цялостно покритие на зоната на потенциален сблъсък, дори при лоша видимост.

По традиция на щанда на ZF в Хановер бе повече от интересно, а иновациите изскачаха отвсякъде. Като един от най-големите производители и доставчици на възли, агрегати и системи за първоначално вграждане в камиони, автобуси, ремаркета и ванове, немският гигант и този път бе подготвил сериозна порция новости във всичките сегменти, в които има продукти, което на практика значи - почти навсякъде в автомобила и в неговото бъдеще.

А всичките представени новости бяха олицетворение на мотото на компанията от последните години - "see. think. act" (гледай, мисли действай). Защото с тези системи камионите наистина виждат, мислят и действат.

Повече - в ноемврийския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините