Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Автобус на годината 2019 ще бъде обявен на IAA Nutzfahrzeuge 2018

13.09.2018

Номинациите са за Heuliez GX Elec, Mercedes-Benz Citaro Hybrid и Irizar ie-Tram

Автобус на годината 2019 ще бъде обявен на IAA Nutzfahrzeuge 2018

Носителят на престижната международна награда Автобус на годината 2019 (Bus of The Year 2019) ще стане известен и ще получи приза си на 19 септември по време на предстоящото международно изложение на автомобили за работа IAA Nutzfahrzeuge 2018 в Хановер.

[✕]

Хърватската столица Загреб в края на май бе домакин на тазгодишния Bus Euro Test 2018, след който се определя победителят. Три градски автобуса участваха в съревнованието и бяха подложени на реални тестове по улиците на Загреб от членовете на международното жури Автобус на годината (International Bus and Coach Jury), присъждащо наградата. България е представена в журито от Лъчезар Апостолов, главен редактор на списание КАМИОНИ.

Селектираните и номинирани за наградата през тази година модели са предназначени за градски транспорт и са оборудвани с последните технически иновации и решения. Това бяха електрическите Heuliez GX Elec и Irizar ie-Tram и Mercedes-Benz Citaro Light Hybrid.

Heuliez GX Elec е 12-метров напълно електрически автобус, а френската марка е част от концерна CNH Industrial Group. Електрическият Heuliez GX Elec, който е част от електрическата програма на CNH Industrial Group, може да помогне на операторите в обществения транспорт и на градските управи да покрият изискванията на ЕС и правителствата в отговор на Споразумението за климата от Париж 2015 г.

С напълно електрическо задвижване е и футуристично изглеждащият 19-метров Irizar ie-Tram. Моделът на испанския производител е решение за масов градски транспорт на пътници по силно натоварени автобусни линии, като по капацитет и ефективност е сравним с трамвай. Вариантите за конфигурация при ie-Tram предполагат широка сфера от приложения на транспортните оператори и общините. Това е първият автобус, серийно оборудван с камери, вместо с огледала за обратно виждане.

Третият участник в теста – 12-метровият Mercedes-Benz Citaro Hybrid използва хибридна дизел-електрическа технология на задвижване и е олицетворение на върховите достижения при дизеловите решения. Mercedes-Benz Citaro Hybrid е олекотен хибриден градски автобус, подходящ за екологична употреба в градовете. Хибридната система подпомага по интелигентен начин дизеловия двигател Евро-6, с което се снижават разходът на гориво и вредните емисии.

И трите автобуса бяха представени за пръв път пред широката публика по време на Busworld Kortrijk 2017 в Белгия.

Bus Euro Test 2018
Участващите в надпреварата автобуси бяха подложени на обстойни тестове по улиците на хърватската столица. Журналистите, членове на международното жури Автобус на годината, изпробваха кандидатите като водачи и пътници, а ден преди началото на пътните тестове автобусите преминаха сериозни измервания за време за ускорение, спирачен път и ниво на шум в салона. Тестовият маршрут бе сравним с обичайна автобусна линия в Загреб. Така членовете на журито имаха възможност да усетят управляемостта, пътното поведение, достъпа до обслужване и поддръжка, комфорта за пътниците, достъпността за инвалидни и бебешки колички, осветеността и обезшумеността на салона, возията.

Спонсорите
Busworld е основен спонсор на европейските автобусни тестове от самото им начало. Производителят на възли агрегати и оборудване за автобусната промишленост ZF Friedrichshafen e другият основен и редовен спонсор на европейските автобусни тестове, провеждани всяка година. Тестът в Загреб бе подкрепен и от Goodyear, а домакин беше загребската компания за градски транспорт ZET.

International Bus and Coach Jury
Международното жури Автобус на годината е съставено от 21 професионални журналисти, специализирани в автобусите и пътническия транспорт. Журналистите са представители на 21 водещи специализирани издания от 21 държави. Всяка година международното жури организира Европейски автобусен тест за определяне на носителя на наградата Автобус на годината. В четни години тестът е за градски автобуси - Bus Euro Test, а в нечетни - за туристически автобуси - Coach Euro Test. Членовете на журито участват доброволно в теста и спазват строги правила за безпристрастност.

Членове на международното жури:ÖPV Österreichischer Personenverkehr (Австрия); Transporama (Белгия); Камиони (България); Kamion & Bus (Хърватия); Danske Busvorgnmand (Дания); Auto, tekniikka ja kuljetus (Финландия); Bus & Car Connexion Transports Territoires (Франция); TROXOI&TIR (Гърция); Omnibusrevue (Грмания); Bus & Coach Buyer (Великбритания); Camion Truck & Bus Magazin (Унгария); Fleet Management Magazine (Ирландия); Tuttotrasporti (Италия); Touringcar & Bus (Холандия); Buss-Magasinet (Норвегия); Autobusy (Полша); Tranzit (Румъния); Autobuses & Autocares (Испания); Res och Trafikforum (Швеция); TIR transNews (Швейцария); Transport & Logistika (Slovenia); Transport a Logistika (Чехия).

<< Обратно към новините