Учредена е Конфедерация на автобусните превозвачи

13.09.2018

Учредена е Конфедерация на автобусните превозвачи

Конфедерация на автобусните превозвачи, учредена на 12 септември, ще консолидира на доброволен принцип браншовите организации от сектора.

[✕]

Това са общо седем сдружения: Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта; Национално сдружение на автобусните превозвачи; Корпорация на автомобилните превозвачи; Национален съюз на превозвачите; Национален съюз на превозвачите - Варна; Национално сдружение на автобусните превозвачи в България и Българска федерация „Пътнически транспорт“.

За председател на Конфедерацията е избрана председателката на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта - Магдалена Милтенова. Тя формулира и целите на новата организация, а именно изваждане на сивия сектор на светло и справяне с нерегламентирания превоз, мерки за повишаване на безопасността на пътя, повишаване качеството на услугата.

Върховният орган на управление ще бъде Общото събрание, заради което няма и Управителен съвет. По думите на Милтенова с учредяването на новата конфедерация са оправдали очакванията на всички, в това число и на премиера, на когото било обещано това да стане до 15 септември. „От тук нататък бихме подкрепили всички предложения, които са свързани с изброените от нас цели и условията, които държавата се опитва да създаде за случването им. Ще бъдем толерантни към всяко предложение, което ще доведе до подобряване на нивото на услугите в бранша и не нарушава европейските регламенти“, каза Милтенова.

Новоизбраният председател потвърди мнението на колегите си от Конфедерацията на автобусните превозвачи, че именно това е формата за обединяване на бранша и няма нужда от създаването на Закон за автомобилната камара, зад която идея застана друга част от превозвачите.

Организацията има и конкретни предложения за нормативни промени в областта на транспорта, насочени към борбата със сивата икономика, гарантирането на пътната безопасност и други, които ще представи в свое становище до месец. Според Магдалена Милтенова идеята за въвеждане на продуктова такса е абсолютно необоснована и ще бъде в тежест на бранша. Що се отнася до задължителното въвеждане на коланите в автобусите - организацията го подкрепя, особено за автобусите, извършващи ученически превози. „Същите нямат в момента никаква законова и правна регламентация и на тази практика трябва да се сложи край с въвеждането на лицензионен режим и за тях“, посочи Милтенова.

В над 128 общини има населени места без никакъв превоз, алармираха още от конфедерацията. Според тях това е много остър социален проблем, а държавата го е оставила „на самотек“. За всички поставени проблеми те се надяват на конструктивен диалог както с новия министър на транспорта, когото веднага щели да потърсят, така и с парламентарната комисия по транспорт и останалите институции в държавата.

Конфедерация на автобусните превозвачи остава отворена за всички, които искат да се присъединят към нея, особено малките фирми с по 1-2 до 3 автобуса. За сега поканата им за членство е отказала Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) с председател Илиян Филипов.

<< Обратно към новините