Ново поколение VDL Futura

13.06.2018

Ново поколение VDL Futura

Холандският производител VDL Bus & Coach представи официално следващото поколение на флагмана в гамата си - туристическият автобус VDL Futura. Обновеният модел бе демонстриран в Маастрихт пред клиенти на марката и журналисти от Европа, които имаха възможност да направят и пътен тест с 13-метров двуосен VDL Futura FHD2.

[✕]

Външно и в интериора новият VDL Futura не се различава почти по нищо от досегашната версия. Почти, защото вентилаторът за охлаждане на двигателя и съответно, решетката на последния страничен панел, са преместени от дясно в ляво. И от тук започват новостите, които са изцяло под външната обвивка.

На първо място това са новите Евро-6 двигатели на DAF, които бяха представени през миналата година. Те предлагат по-висок въртящ момент при по-ниски обороти и повече ефективност. Новостите в силовата линия продължават с новата 12-степенна автоматизирана предавателна кутия, ZF Traxon, която е серийно оборудване. Канто опция, при превози с повече градски трафик се предлага и автоматичната трансмисия ZF EcoLife.

[✕]


Чрез промяна на архитектурата на двигателния отсек е постигнат по-добър достъп при обслужване, а това заедно с променения модул за третиране на отработилите газове са направили автобуса със 100 кг по-лек.

При тестовете журналистите, сред които и представител на списание КАМИОНИ имаха възможност да се убедят в прецизната работа на новата силова линия, снабдена с високоефективния 11-литров двигател МХ 11 с мощност 450 к.с. и автоматизираната предавателна кутия.

Новост за водача е и интелигентният адаптивен круиз контрол PCC, при който превключването на предавките се оптимизира съобразно релефа на терена за движение.

Производителят започва вграждането на новата силова линия във всичките версии на Futura, включващи лоудекера FMD2, хаойдекера FHD2 и даблдекера FDD2, като само двуетажният гигант ще бъде серийно достъпен с големия 13-литров двигател MХ 13 (530 к.с.). Всички останали варианти на Futura ке се предлагат с МХ 11 с мощност според нивото на оборудване от 370, 410 или 450 к.с.

Освен по-чист и по-ефективен новият Futura гарантира на собствениците си, казаха от VDL, и по ниска TCO, което се постига както с намаления с до 3% разход на гориво, така и със значително удължените сервизни интервали за обслужване.

Подробности - в броя на списание КАМИОНИ от юли-август

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините