Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Кой ще е Автобус на годината 2019

17.05.2018

Загреб е домакин на международния Bus Euro Test 2018

Кой ще е Автобус на годината 2019

През следващата седмица хърватската столица Загреб е домакин на традиционната и провеждана на всеки две години международна надпревара Bus Euro Test. Най-добрият градски автобус ще бъде отличен с престижното звание Bus of The Year 2019. Наградата ще бъде връчена по време на IAA Nutzfahrzeuge 2018 през септември в Хановер, Германия.

[✕]

Три градски автобуса ще бъдат тествани в Загреб от 21 професионални журналисти - специализирани в автобусите и автобусните превози. Журналистите, членуващи в международното жури Автобус на годината са представители на 21 водещи и специализирани в сферата на автобусния транспорт печатни издания от 21 държави от Европа.

Участващите в надпреварата автобуси ще бъдат подложени на обстойни тестове по улиците на хърватската столица. Автобусите в теста са Heuliez GX Elec, Irizar ie-tram и Mercedes-Benz Citaro Light Hybrid. Това, че съперниците са модерни градски автобуси, оборудвани с последните иновации и достижения обещава тестовете да бъдат интересни.

Bus Euro Test 2018 се провежда от 21 до 24 май, а официалният му старт ще бъде даден от кмета на Загреб Милан Бандич. Домакин на теста е компанията за градски транспорт на хърватската столица - ZET.

Heuliez GX Elec е 12-метров напълно електрически автобус, както и футуристично изглеждащият 19-метров Irizar ie-Tram. Третият участник – 12-метровият Mercedes-Benz Citaro Hybrid използва хибридна технология на задвижване. И трите автобуса бяха представени за пръв път пред широката публика по време на Busworld Kortrijk 2017. Busworld е основен спонсор на европейските автобусни тестове от самото им начало.

Въпреки, че Европа все повече говори за електрически автобуси, дизеловото гориво, както и сгъстеният природен газ ще се използват още години напред. Цялостна електрификация все още не е възможна, защото съществуват редица различия в използването на автобусите в големия град и на село например. Стремежите на ЕС и няколко правителства са автобусният парк в Европа да стане електрически до 2025 г. или до 2030 г., независимо дали електроенергията е достатъчно „чиста”, но дизеловото гориво и природният газ също ще продължават да се използват.

Превозните средства, задвижвани от изкопаеми горива, обаче също са подложени на иновации, както се вижда от европейския автобусен тест. Да вземем Mercedes-Benz Citaro Hybrid. Това е олекотен хибриден градски автобус, подходящ за екологична употреба и отговарящ на екоограниченията в градовете.

Електрическия Irizar ie-tram пък е решение за масов градски транспорт на пътници по силно натоварени автобусни линии, като по капацитет и ефективност е сравними с трамвай. Вариантите за конфигурация при ie-tram предполагат широка сфера на приложния от страна на транспортните оператори или общините. Моделът, например, може да бъде оборудван с общо осем плъзгащи врати от двете страни, което го прави идеален за BRT-трасета (Bus Rapid Transit) дори и в по-малки градове с транспортни проблеми.
Също електрическият Heuliez GX, който е част от електрическата програма на CNH Industrial Group, може да помогне на операторите в обществения транспорт и на градските управи да покрият изискванията на ЕС и правителствата в отговор на Споразумението за климата от Париж 2015 г.

Европейският автобусен тест 2018 продължава четири дни и започва с технически измервания на ускорение, спирачен път и шум в салона – показатели, които помагат на членовете на журито да получат по-пълни впечатления за възможностите на автобусите. След това идва ред на обстойните презентации и тридневни пътни тестове по маршрут, който е сравним с обичайна автобусна линия в Загреб. Така членовете на журито имат възможност да изпробват превозните средства като водачи и пътници, за да усетят управляемостта, пътното поведение, достъпа до обслужване и поддръжка, комфорта за пътниците, достъпността за инвалидни и бебешки колички, осветеността и обезшумеността на салона, возията...

Международното жури Автобус на годината е независима, демократична организация с нестопанска цел, създадена от група водещи списания за автобуси от Европа. На всеки две години – в четна година журито на Автобус на годината организира тест за градски автобуси – Bus Euro Test. В нечетни години тестът Coach Euro Тest e за туристически автобуси. Членове на журито участват в тестовете доброволно и при много строги правила за запазване на безпристрастност.

Bus Euro Test 2018 се организира от Бощян Паусър (член на журито за Хърватия и редактор в Kamion & Bus) и Горан Кекич
(член на журито за Словения от Transport & Logistika). По едно водещо издание от всяка държава е поканено да се присъедини към журито и теста. За България, това е списание КАМИОНИ. През последните десет години журито нарасна, а членовете му се увеличиха от 12 до 21, както е сега. Допуска се членство само на едно издание от държава.

На общо събрание, което се провежда в последния ден от автобусния тест, след гласуване и представяне на мотивацията от всеки член на журито, ще бъде избран Автобус на годината 2019. При избора на победител членовете на журито отчитат влиянието върху околната среда, екологичността, както и обслужването на потребностите на транспортните оператори и пътниците по отношение на ефективност и комфорт. Връчването на трофея ще бъде по време на IAA Nutzfahrzeuge в Хановер.

Членове на международното жури: ÖPV Österreichischer Personenverkehr (Австрия); Transporama (Белгия); Камиони (България); Kamion & Bus (Хърватия); Danske Busvorgnmand (Дания); Auto, tekniikka ja kuljetus (Финландия); Bus &
Car Connexion Transports Territoires (Франция); Omnibusrevue (Грмания); Bus & Coach Buyer (Великбритания); Camion Truck & Bus Magazin (Унгария); Fleet Management Magazine (Ирландия); Tuttotrasporti (Италия); Touringcar & Bus (Холандия); Buss-Magasinet (Норвегия); Autobusy (Полша); Tranzit (Румъния); Autobuses & Autocares (Испания); Res och Trafikforum (Швеция); TIR transNews (Швейцария); Transport & Logistika (Slovenia); Transport a Logistika (Чехия).

<< Обратно към новините