Камиони за града от Scania

15.05.2018

Камиони за града от Scania

Новостите от Scania и този път са много. Ето съвсем накратко какво включват те – нова L кабина, обновени P кабина и кабина за екипажи, нов 7-литров двигател, нов 13-литров двигател, работещ с компресиран и втечнен природен газ, нови системи за безопасност и възможности за свързаност…

[✕]

След като в края на миналата година Scania обяви новата си гама за градска дистрибуция, сега в началото на май тя даде възможност на журналисти, сред които и представител на списание КАМИОНИ, първи да видят и тестват новите модели на шведския производител. С пускането на пазара на новата гама камиони, предназначени за работа най-вече в градски условия, Scania приключва най-голямото в историята си обновяване на продуктовата гама. Това обновяване започна с новите R и S серии (камион на 2017 г.), мина през строителната гама XT и сега завършва с по-леките модели.

Всички нововъведения в гамата камиони за града са съобразени с най-новите тенденции в развитието на градовете и са насочени към решаване на проблемите с околната среда, сериозния трафик и задръстванията и повишаване безопасността в големите градове.

[✕]

L сериятаКабината, означена с
L, е изцяло нова – тя е изключително ниска и в нея се влиза удобно по широки стъпала - едно или две по избор. За да е още по-удобно влизането и излизането в кабината, което често се случва при дистрибуция в града, при спиране или освобождаване на колана кабината автоматично се снишава (ако е само с едно стъпало). Ако кабината е с две стъпала, снишаването става по избор на водача с натискане на бутон на контролното табло. Когато водачът запали двигателя, тя отново се вдига. Стъпалата са еднакво големи и широки и от двете страни на кабината.

Освен удобството на водача целта е да се осигури и много по-добра видимост при работа на камиона в натоварена градска среда, което се постига, когато кабината е толкова ниско разположена. Допълнително подобрение на видимостта може да предложи и остъкляването в долната част на вратата от страната на пътника, което е опция. Това допълнително остъкляване се предлага и при обновените P кабини. За да се постигне тази ниска кабина, тя е изтеглена малко напред и двигателят остава в задната част на кабината под формата на висок тунел, пред който обаче има проход към седалката на пътника. Този проход позволява лесно слизане и качване и от страната на пътника, което може да е много удобно при спиране в натоварения градски трафик и тесни улици. Всъщност точните цифри са: кабината е изтеглена 550 мм напред и е свалена с 220 мм по-ниско. Върху тунела на двигателя могат да се поставят още 2 седалки със съответните 3-точкови колани и така тази малка L кабина може да стане кабина за четирима души. Кабините от L серията са винаги по-дълги от останалите и се предлагат с 3 височини на покрива: нисък, нормален и висок покрив.

L кабината се произвежда в завода на същата поточна линия, както останалите кабини на Scania. Нископодовата L кабина ще намери приложение при дистрибуция, при автомобили за сметосъбиране и за строителството в градска среда.

Краткият ни драйв тест показа, че наистина влизането и излизането в кабината е супер удобно, видимостта е много добра и в кабината е доста просторно. Поради изтеглянето напред на кабината усещането при каране и маневриране е както при изпълняване на съответните действия при автобус.

Камионите от гамата L се задвижват от новия 7-литров двигател на Scania, обновения 9-литров двигател, който се предлага като дизелов (3 различни мощности) и като работещ с газ (компресиран CNG или втечнен LNG). Всички тези двигатели могат да се комбинират със Scania Opticruise или с автоматична скоростна кутия от Allison. Типичните конфигурации за градски приложения са 4x2 или 6x2*4, т.е. с електрически управляван завиващ заден мост.

Тестовете ни на пистата в Сьодертале показаха много добро поведение като динамика и ускорение, както на камион от гамата L, задвижван с газов двигател, така и на конфигурации с 9-литрови дизелови агрегати. Последните обаче са доста по-шумни в сравнение с новите 7-литрови мотори, които Scania предлага за първи път. Когато са оборудвани със завиващ заден мост, маневреността и възможностите при завой са също много добри, което тествахме както на тясно кръгово движение, така и на т.нар. “elk test”, т.е. при заобикаляне на препятствие по пътя.

Нови 7-литрови двигатели

Една от важните новости е новата гама 7-литрови двигатели. Това са редови 6-цилиндрови агрегати и са най-малките, предлагани от Scania. Защо производителят от Сьодертале е решил да ги въведе? Причините са няколко – първо, предлага на клиентите си по-широка гама решения, съобразени с конкретните им нужди, второ, тези двигатели могат да дадат до 10% по-нисък разход в сравнение с 9-литровите, трето, те са по-леки с 360 кг, което позволява повече полезен товар и съответно оптимизиран транспорт в града, четвърто, те са и по-тихи.

Новите 7-литрови двигатели са разработени съвместно с Cummins, но имат характеристики, типични за Scania двигателите – работа при ниски обороти, като максималният въртящ момент е наличен от 1050 об./мин и се задържа до 1600 об./мин, турбокомпресор с фиксирана геометрия и само SCR система за третиране на изгорелите газове. Всички системи за управление и мониторинг на двигателя са разработени от Scania. Предлагат се в три варианти на мощност – 220, 250 и 280 к.с.

Според Хенрик Енг, който отговаря за разработването на новата градска серия на Scania, малките 7-литрови двигатели могат да осигурят плавен преход към електрическите камиони, които според Scania ще навлязат през първата половина на следващото десетилетие.

7-литровите агрегати могат да се комбинират и с P кабини, при което тунелът в кабината е с 95 мм по-нисък, т.е. кабината става по-просторна.

Обновена кабина за екипажи

Кабината за екипажи се използва най-вече при камиони, изпълняващи противопожарни и спасителни операции. Обновленията при нея са направени именно от гледна точка на тези й функции - бързо и лесно качване и слизане на хора, които имат и тежко оборудване със себе си. Повишена е безопасността на кабината при евентуални удари или преобръщане.

Сега кабината за екипажи се предлага в две различни дължини и може да побира до 9 пътника. Ярко оцветени в жълто дръжки и ръкохватки правят качването удобно и максимално бързо. Предвидено е достатъчно място за поставяне и укрепване на оборудването. Задната врата се отваря на 90 градуса, климатизацията и отоплението на кабината са нови, има опции за задните места за сядане – като отделни седалки или като обща пейка. Предлагат се и три вида подове – единият е напълно равен , а останалите два са с минимални тунели над двигателя.

Новата кабина на Scania за екипажи може да се поръчва с всички варианти на 9- и 13-литрови двигатели, комбинирани или с автоматична скоростна кутия от Allison или с автоматизираните кутии на Scania със Scania Opticruise.

Мощна и екологична алтернатива – 13-литров газов двигател от Scania

Scania е един от производителите на камиони, който работи изключително усилено в посока на екологичност и опазването на околната среда. Всичките й дизелови двигатели могат да работят и с биодизел HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), както и предлага 9-литров двигател, работещ на газ. Сега на сцената се появява и нов 13-литров мотор с мощност 410 к.с. и въртящ момент от 2000 Нм, работещ както със CNG, така и с LNG. 9-литровият агрегат пък е подобрен и се предлага и за камионите от градската серия.

13-литровият газов двигател работи на принципа на Ото със запалителни свещи и пълно изгаряне. Един от основните въпроси, който всеки задава, когато става въпрос за газови двигатели, е доколко поведението на камиона отговаря на това с дизелов двигател. Краткият ни драйв тест по улиците и околностите на Сьодертале показа, че автомобилът се държи много добре при ускоряване и като усещане за мощност и въртящ момент не се забелязват съществени разлики.

Новия 13-литров агрегат се комбинира с автоматизирана скоростна кутия на Scania със Scania Opticruise, което създава на водача удобството от бързо и плавно сменящи се предавки.

Резервоарите и пробегът без зареждане са други важни въпроси при газовите камиони. Резервоари както за LNG, така и за CNG могат да се поръчват директно от Scania. По отношение на изгарянето няма разлика между LNG и CNG, но пробегът с едно зареждане е различен – при втечненият природен газ той е до 1100 км за типичната композиция от влекач с полуремарке по равен път, докато при компресираният газ е до 400-500 км.

Scania предлага и за камионите с газови двигатели договори за т.нар. поддръжка с гъвкав план, при която влизането в сервиз е в съответствие с изминатите километри и товари. Принципно газовите двигатели имат по-кратки сервизни интервали, но според представителите на Scania сервизните интервали за запалителните свещи са 45 000 км, което е с 50% подобрение в сравнение с предишните поколения от газови двигатели.

9-литровите газови мотори, които работят с газ, се предлагат в два варианта на мощност – 280 и 340 к.с.

Използването на природен газ вместо дизел намалява с 15% емисиите от CO2, а ако се използва биогаз, намалението на CO2 емисиите може да стигне до 90%.

<< Обратно към новините