Irizar откри официално завода e-mobility

13.05.2018

Разположеното в Адуна съоръжение е с капацитет 1000 електрически автобуса на година

Irizar откри официално завода e-mobility

Най-големият испански производител на автобуси Irizar откри официално първия в Европа завод за цялостно производство само на електрически автобуси и електрически автомобили за работа. Той е разположен на 18 000 кв. м в Адуна, Северна Испания. В завода e-mobility са инвестирани 75 млн. евро.

[✕]

От новия завод, който бе открит с бляскава церемония и над 500 гости, ще излизат всички градски модели на Irizar, които са единствено с електрическо задвижване. Първия си електробус, 12-метровият i2e, базираният в Ормайстехи, в страната на баските, производител представи още през 2013 г.

В момента в гамата i2e освен 12-метрова версия влизат 10-метров вариант и 18-метрова съчленена версия.Най-новото в гамата е ie-tram – 19-метров съчленен електрически автобус, предназначен както за конвенционална употреба, така и за бързи BRT автобусни трасета, който е с визия на трамвай. Всъщност ie-tram е базиран изцяло на 18-метровият i2e, като с променени само предната, задната част и частично – страничните панели, за да се постигне футуристичната визия. В края на май, в хърватската столица Загреб, по време на Bus Euro Test 2018, ie-tram ще бъде един от тримата кандидати за наградата Автобус на годината 2019.

На практика производството в Адуна започна преди повече от година и вече над 100 електрически автобуси Irizar се експлоатират в различни градове на Европа.

В началото заводът е стартирал с капацитет един автобус за два дни. В момента се произвежда по един автобус на ден, но на практика капацитетът на e-mobility е 4 автобуса дневно или около 1000 на година. Към завода има и тестов полигон с различни настилки.

В момента в Адуна върви усилено производството на 42 броя ie-tram за Франция, по поръчка от миналия ноември, а предстои стартирането на производство по поръчки от Испания.

Важно е да се отбележи, че всички компоненти в i2e, без мостовете, които идват от ZF, са собствено производство на компании част от Irizar Group. Такива са включително електрониката и батериите в автобусите.

Производителят обявява, че с едно зареждане електрическите автобуси Irizar могат да изминат пробег 200—220 км. Пълното зареждане на батериите трае от 5 до 7 часа. Предлагат се два типа батерии. Тези за по-дълъг пробег позволяват само бавно зареждане. Вторият тип – за повече мощност могат да се дозареждат и бързо – за 5-6 минути, чрез пантографи по трасето.

Повече – в юнския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините