ie-truck е първият електрически камион на Irizar

13.05.2018

ie-truck е първият електрически камион на Irizar

Испанският производител на автобуси Irizar влезе и в света на електрическите камиони. Испанците, които са сред най-големите производители на електрически автобуси в Европа и не престават да учудват света с бързото си развитие, представиха първия си електрически камион - ie-truck.

[✕]

Irizar ie-truck бе показан за първи път по време на официалното откриване на завода на испанския производител за електрически превозни средства e-mobility в Адуна, Северна Испания.

ie-truck е камион за градски приложения с колесна формула 6х2 и допустима максимална маса 18 т. Всичко до последния детайл в него, включително шасито, мостовете и цялата силова линия, е производство на компаниите от холдинга Irizar Group.
Тяговите батерии са разположени от двете страни на шасито, а електродвигателят е един, централно разположен под шасито пред втория мост, който е двигателен.

Визията на ie-truck е футуристична, като кабината е изцяло заимствана от електрическите автобуси Irizar. Направена е по автобусна технология (панели върху метален каркас), а вратата е автоматична остъклена и се отваря на вътре. Директно от автобусите идват мястото на водача и арматурното табло. Кабината е с нисък под, което прави камионът идеален за сметосъбиране и други градски приложения с чести спирания, слизания и качвания.

Показаният по време на откриването на завода в Адуна вариант на ie-truck бе с удължен пробег, който предназначен и за крайградски приложения. В ниша зад задната стена на кабината напречно е монтиран двигател FPT Cursor 8 NG с мощност 330 к.с., работещ на сгъстен природен газ. Силовият агрегат задвижва генератор, който при нужда дозарежда тяговите батерии. Синьото гориво се съхранява в бутилки, монтирани на шасито над задните мостове.

ie-truck ще се оборудва с регулируемо по височина окачване и системи за безопасност като ESP и система за аварийно спиране при препятствие.

Производството на новия електрически камион ще започне през 2019 г.

Подробности – в броя на списание КАМИОНИ от юни 2018

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините