Piaggio Porter: малкият голям работник за града

сп. Логистика, 2018, бр.4
10.05.2018

Piaggio Porter: малкият голям работник за града
Градският експерт – Piaggio Porter Maxi.Разнообразие от приложения. Piaggio Ape Food Tricycle. Piaggio Ape Calessino

Малък камион, с габарити и разход на лек автомобил, но с товароносимост до 1120 кг. Това е Piaggio Porter. Той е флагманът в гамата на италианския производител Piaggio Commercial Vehicles.

[✕]

Малък камион, с габарити и разход на лек автомобил, но с товароносимост до 1120 кг. Това е Piaggio Porter. Той е флагманът в гамата на италианския производител Piaggio Commercial Vehicles.

София Франс Ауто е официалният вносител на лекотоварната гама на Piaggio Commercial Vehicles в България. Голяма част от продук-тите на италианския производител бе представена официално през март в София. Флагманът на марката Piaggio Porter, триколесният мъник Piaggio Ape, трансформиран като мобилна сладкарница, и туристическият пътешественик Piaggio Ape Callesino, демонстрираха съчетание на професионална и търговска мобилност. Един от вариантите на Piaggio Porter бе на разположение за тест по време на събитието.
Piaggio Commercial Vehicles е подразделението на Piaggio Group, посветено на професионалните транспортни решения. Базирана в Понтадера (Италия), компанията произвежда първия си автомобил преди 70 години. Специализирана е в производството на лекотоварни градски автомобили, които в духа на италианските традиции се отличават с малки габарити, завидна товароносимост и голяма работоспособност и могат да се управляват със свидетелство категория B.
Piaggio Porter, флагманът на четириколесната гама на Piaggio Commercial Vehicles, се отличава с оптимално съотношение между размери и товарен обем. Притежава компактни габарити, невероятна маневреност (радиус на завой само 3,7 м) и максимален товарен капацитет от 1120 кг във версията Maxxi. Piaggio Porter се предлага във вариант като шаси кабина, товарна платформа, самосвал, ван и остъклен ван. Задвижва се от 4-цилиндров бензинов двигател с работен обем 1299 куб. см и максимална мощност 83 к.с. Максималната скорост на автомобила е 130 км/ч, а средният разход на гориво – 6,5 л/100 км. Моделът се предлага като опция и с двигател на бензин и пропан-бутан (LPG) или компресиран природен газ (CNG). Piaggio Commercial Vehicles са и сред пионерите при електрическите лекотоварни автомобили с представения още през 1995 г. модел Porter Electric.
Piaggio Porter намира приложение при доставките в града, парковата поддръжка и озеленяване, строителството, сметоизвозването... Позволява и множество трансформации с допълнително оборудване, като снегорин, кран, мобилен ресторант, някои, от които бяха показани по време на представянето от СФА.
Проектиран от дизайнера на Vespa (Corradino D’Ascanio), чаровният триколесен Piaggio Ape (от ит. пчела) бе сред атракциите при представянето. Моделът се произвежда без прекъсване от 1948 г. до момента, като е съхранил голяма част от автентичния си дизайн.
Ape е символ на италианския лайфстайл и е подходящ за професионална и лична употреба с неподправения си стил и функционалност. От транспортиране на стоки по тесните селски пътища до стръмните, пренаселени градски улици Ape предоставя несравнима компактност, пъргавина, икономичност и здравина. Широката гама различни варианти предлага решения за всяко възможно професионално приложение, както мобилен бизнес, градинарство и селско стопанство, така и комунални услуги. Аpe е отличителен автомобил за придвижване със стил, превърнал се в своеобразна икона на италианската култура и начин на живот.
Трансформиран Piaggio Ape Food Tricycle бе демонстриран по време на събитието на СФА. Реализирана от фирма Трансформа, триколката е оборудвана с хладилна витрина – 3 °С, 15 °С с остъклена секция 630 л, затворена секция 150 л, генератор с допълнителен резервоар, специализирано кухненско оборудване. Подходящ за храни, напитки, кафе, сладолед, Ape за минути се разгъва и се превръща в своеобразен мобилен ресторант. Показаната трансформация е по идеен проект на българска фирма, която има намерение да закупи 20 Food Tricycle.
Чрез версията си Calessino Piaggio Ape предлага решение за транспорт на хора. Постигащ перфектния баланс между италианската традиция и модерното, триколесният четириместен Calessino е истинска мобилна медия. С отличителен стил и силна индивидуалност Piaggio Ape Calessino е избор за туристически и хотелски комплекси, транспортни услуги в паркове, спортни центрове...
Моделите Ape на Piaggio са оборудвани с едноцилиндров дизелов или бензинов двигател с мощност 7,5 или 8,9 к.с.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините