Anheuser-Busch поръча 800 камиона Nikola One

08.05.2018

Anheuser-Busch поръча 800 камиона Nikola One

Американският производител на бира Anheuser-Busch поръча 800 камиона с водородни горивни клетки на Nikola Motor Company.

[✕]

Влекачите от най-големия за камиони клас 8 според класификацията в САЩ, ще бъдат доставяни на американската компания на няколко транша, като първият от тях ще бъде през 2020 г. Целта на Anheuser-Busch е да обнови целия си автомобилен парк с превозни средства, използващи възобновяема енергия до 2025 г.

Камионът Nikola One е оборудван с три задвижвани оси с общо шест електродвигателя разположени във всяко едно колело на товарния автомобил. Те осигуряват мощност от повече от 1000 к.с. и дават максимален въртящ момент от 2700 Нм. Двигателите се задвижват от горивни клетки, като използваното гориво е водород, който се генерира от използването на възобновяеми енергийни източници. Той реагира с въздуха в горивната клетка, създавайки електричество. Литиево-йонните батерии са с капацитет 320 кВтч.Автономният пробег на Nikola One според производителя му е между 800 и 2000 км. Предимство на задвижвания с водородни горивни клетки камион пред електрическите превозни средства е, че процесът на зареждане отнема само около 20 минути. Това обаче, което засега липсва са достатъчно добре изградена инфраструктурата от зарядни станции, предлагащи водород. Nikola Motor Company планират да построят над 700 станции в САЩ и Канада до 2028 година.

<< Обратно към новините