Тест: Ford Transit и Tourneo Custom в ново измерение

04.05.2018

Бестселърът е по-привлекателен, с по-елегантен стил и по-интелигентна кабина

Тест: Ford Transit и Tourneo Custom в ново измерение

Официално представяне и първи тест драйв в България на новия среден ван Ford Transit Custom организира в началото на май официалният вносител на марката у нас Moto-Pfohe.

[✕]

Няколко варианта на представения през миналата година изцяло обновен легендарен бестселър на Ford бяха достъпни за еднодневно шофиране от София, през язовир Огняново в подножието на Средна гора, през Байлово и обратно.За пробното шофиране бяха осигурени три варианта на пътническата версия на Ford Custom, която от 2012 г. се предлага като Tourneo Custom. Вариантите бяха с различни мощности на двигателя и различни нива на оборудване, но за всеки от тях може да се каже, че предлага оборудване, комфорт, пътно поведение и динамика, присъщи за лек автомобил, които превръщат шофирането и пътуването със средния ван в наистина леко и приятно изживяване. А като цяло моделът е преминал в ново, по-високо измерение.

Още при представянето през миналата година от Ford обявиха, че новият Custom не е просто фейслифт, защото в него са вложени над 2200 абсолютно нови части. Предницата е с нов дизайн, като е запазила характерния си профил. Решетката и основните светлини са изцяло обновени и модернизирани, като са възприели типичната за новите модели на марката хексагонална форма. При фаровете се предлагат и LED-светлини.

В шофьорската кабина са използвани нови и по-висококачествени материали. Тя е с много по-високо ниво на комфорт и оборудване от предишната версия, а дизайнът на арматурното табло е изцяло нов. Комфортни седалки с множество регулировки, голям дисплей с тъчскрийн, мултимедия, навигация и много функции, достъпни за управление от централната конзола, мултифункционален волан, комуникационната и развлекателна система SYNC 3 на Ford, която може да бъде управлявана с жестове „плъзване“ и „прибиране с пръсти“, много нови ниши и пространства за вещи и багаж, ефективна автоматизирана климатизация и отопление са само част от новостите.
Изцяло е оптимизирано и товарното пространство, което е станало по-функционално.

Специално внимание заслужава салонът за пътниците при Tourneo. Шестте седалки, разположени в два реда, са изцяло нова разработка и са с приятна тапицерия. Могат да се регулират, а облегалките им падат и така пътниците разполагат с масички. Сгъват с лесно, като така се увеличава товарното пространство. Допълнителен комфорт за пътуващите създава вариантът, при който вторият ред седалки е обърнат срещу посоката на движение. Така седящите на втория и третия ред са обърнати лице в лице. Качването и слизането на пътниците е улеснено от стъпенки под двете плъзгащи се странични задни врати. Салонът ще се предлага и в изпълнение с кожа, а пътническата версия и с пневматично задно окачване.

Новият Transit Custom се предлага в две дължини (две междуосия) и две височини (нисък и висок покрив) в три варианта - товарен ван, пътническо комби и товарен ван с двойна кабина. Допустимата максимална маса е от 2,6 до 3,4 т, а товароносимостта също е нараснала и е от 600 кг до 1,4 т.

Новият Transit Custom идва с двулитровия турбодизелов двигател EcoBlue, наличен с мощност 105, 130 и 170 к.с., който ще се комбинира с ръчна или автоматична шестстепенна предавателна кутия, която е достъпна при двете по-високи мощности. Към лекотоварния ван Ford предлага и телематични услуги за оптимизиране на бизнеса. Множество са и системите за сигурност и в помощ на водача - програми за стабилност, активен спирачен асистент, ограничител на скоростта, функция за разпознаване на пътните знаци, асистенти за паркиране, поддържане на лентата на движение, за мъртвата точка и засичане на страничен трафик при маневри...След старта от централата на Moto-Pfohe в столичния жк Люлин маршрутът на теста премина по Западната дъга на Околовръстния път, Северната Скоростна тангента, Ботевградско шосе, Долни Богров, Мусачево, Елин Пелин, язовир Огняново. Обратният път премина през родното село на писателя Елин Пелин – Байлово, а то там – към София с крайна точка – отново централата на Moto-Pfohe.

При шофирането можеше да се усетят динамиката и стабилността на автомобила при високи скорости по магистрала, дори с 6-7 пътници на борда, както и плавният ход на Custom по не до там добри пътища, изпълнени с множество завои. Усещането за комфорт е на ниво, както за водача, така и за пътниците.

Повече – в юнския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините