Нови тризнаци от Peugeot, Citroёn и Opel/Vauxhall

сп. Логистика, 2018, бр.3
10.04.2018

Нови тризнаци от Peugeot, Citroёn и Opel/Vauxhall

Groupe PSA показва за пръв път пътническите варианти на изцяло новите Citroen Berlingo, Peugeut Partner и Opel/Vauxhall Combo. Това се случи в началото на март по време на Geneva International Motor Show 2018.

[✕]

Groupe PSA показва за пръв път пътническите варианти на изцяло новите Citroen Berlingo, Peugeut Partner и Opel/Vauxhall Combo. Това се случи в началото на март по време на Geneva International Motor Show 2018.

Трите нови автомобила на Groupe PSA споделят обща платформа, но е работено доста и по запазването на някои белези от идентичността на отделните марки.
С новото поколение на Citroёn Berlingo, Peugeut Rifter (така се нарича пътническата версия на Partner) и Opel/Vauxhall Combo производителят има амбициите да затвърди водещата си роля при комбитата с висок покрив (автомобили за работа и свободно време), каквито са пътническите версии на популярните компактни ванове. В триото за първи път влиза Opel/Vauxhall Combo, след като компанията стана част от Groupe PSA.
Новите автомобили споделят общата иновативна платформа EMP2 (Efficient Modular Platform 2), доказала се при леките автомобили на Peugeot и Citroёn. Триото споделя и най-новото поколение двигатели и системи за сигурност в помощ на водача на Groupe PSA. Високотехнологичното оборудване на новите модели отговаря на най-високите стандарти на пазара. За да бъдат покрити нуждите на клиентите на сегмента, трите модела ще се предлагат в две дължини с 4+1 и 6+1 места.
Външният дизайн е с балансирани и динамични пропорции, дължащи се до голяма степен на високата и къса предница. А колкото и да си приличат на външен вид, трите автомобила отчетливо показват принадлежност към всяка от марките. Основните разлики, освен в емблемите, са в предната броня, предната маска и основните светлини. Те са моделирани изцяло в стила на актуалните в момента леки автомобили на съответната марка.
И трите модела ще се произвеждат в заводите на Groupe PSA във Виго (Испания) и Мангуалди (Португалия). По-късно през годината се очаква и премиерата на товарните варианти на Berlingo, Partner и Combo.
Дизайнът на Peugeot Rifter е в отличителния премиум стил на най-новите модели на френската марка. Оборудван с Peugeot i-Cockpit, новият Rifter обещава да осигури при всякакви обстоятелства интензивно и безпрецедентно в класа усещане при шофиране. i-Cockpit включва компактен волан с две плоски части за по-добър захват и подобрено управление, 8-инчов капацитивен сензорен екран в обсега и полезрението на водача, бордно табло на нивото на очите с дизайн, подчертан от хромираните рамки на уредите и елегантните червени стрелки, който интегрира цветен екран за още по-добро разчитане.
Икономичността на предлаганите двигатели е на най-високо ниво. Те отговарят на най-новия стандарт Евро-6с и вече са готови за бъдещите стандарти за шофиране WLTC.
От бензиновите двигатели се предлагат два варианта на двигателя 1.2 PureTech: PureTech 130 к.с. S&S с 8-степенна автоматична скоростна кутия EAT8, който ще бъде наличен през 2019 г., и PureTech 110 к.с. S&S с 5-степенна механична предавателна кутия. Двигателите PureTech 130 са с филтър за твърди частици. Три са мощностните варианти на дизеловия двигател 1.5 BlueHDi: BlueHDi 130 к.с. S&S с 6-степенна механична или 8-степенна автоматична предавателна кутия EAT8; BlueHDi 110 к.с. с 5-степенна механична скоростна кутия; BlueHDi 75 к.с. с 5-степенна механична скоростна кутия. Всички дизелови двигатели са с филтър за твърди частици и SCR. Списъкът с технологично оборудване е впечатляващ, а продажбите започват от септември 2018 г.
Третото поколение на Citroёn Berlingo продължава историята, започната през 1996 г. Новият Berlingo е модерен благодарение на своя дизайн, като в същото време притежава характерния стил на Citroёn и съчетава елементи, които му придават едновременно сила и приветливост.
Новият модел стъпва на силните страни на Citroёn, една от които е лесната модулируемост на вътрешното пространство. Както и при останалите от триото, трите независими задни седалки се прибират с лекота, а равният под достига до предната седалка за пътника, която също се сгъва. И при Berlingo властват новите технологии. Предложенията за силовата линия и тук включват бензиновата гама PureTech: PureTech 110 S&S BVM6 и PureTech 130 S&S EAT8, който ще се предлага от втората половина на 2019 г. Дизеловата гама се състои от BlueHDi 75 BVM5, BlueHDi 100 BVM5, BlueHDi 100 S&S BVM5, BlueHDi 130 S&S BVM6 или EAT8. Както и другите два модела, Berlingo ще се предлага в два размера – M и XL, съответно с дължина 4,40 м и 4,75 м с 5 и със 7 места. На пазара ще го видим през втората половина на 2018 г.
Opel продължава своята продуктова офанзива, представяйки на пазара един истински многобоец в лицето на новия Opel Combo Life. Добавката Life ще отличава пътническата от товарната версия на новия Combo. Петото поколение на Combo е създадено въз основа на изцяло нова конструктивна архитектура. Компактният ван на немския производител за първи път в историята си споделя обща платформа с аналогичните модели на PSA. Но както вече стана ясно, дизайнерите на всяка от марките са внесли своя принос в общата разработка и за да запазят идентичността на всяка от марките. Например при Combo е запазен типичният за Opel/Vauxhall въртящ се превключвател на светлините на арматурното табло вляво от кормилната колона.
Новият Combo Life не прави изключение и подобно на останалите два нови пътнически модела на Groupe PSA предлага изключително високотехнологично оборудване, гъвкавост и функционалност. И той ще се предлага като стандартна версия с дължина 4,4 м и като удължен с 35 см вариант, с две задни плъзгащи се врати като допълнително оборудване. Петместната версия със стандартна дължина има минимален багажен обем 597 л, а версията с удължено междуосие – 850 л.
Под предния капак клиентите на новия Opel Combo Life ще открият възможност за избор между разнообразни бензинови и дизелови турбодвигатели, съчетани както с 5- или 6-степенни механични предавателни кутии, така и с първата в този сегмент от пазара 8-степенна автоматична трансмисия.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините