Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Новият Mercedes-Benz Sprinter

сп. Логистика, 2018, бр.2
04.04.2018

Нова ера в лекотоварните превози

Новият Mercedes-Benz Sprinter

Новият Sprinter е вече тук. Официалната премиера на новото поколение на Sprinter се състоя в голяма логистична база на DB Schenker на брега на Рейн в Дуйсбруг. В самия край на 2017 г. в Щутгарт от Mercedes-Benz Vans разкриха новостите, които ни очакват при третото поколение на бестселъра на Daimler.

[✕]

Новият Sprinter е вече тук. Официалната премиера на новото поколение на Sprinter се състоя в голяма логистична база на DB Schenker на брега на Рейн в Дуйсбруг. В самия край на 2017 г. в Щутгарт от Mercedes-Benz Vans разкриха новостите, които ни очакват при третото поколение на бестселъра на Daimler.
 
Sprinter Innovation Campus

По време на специалното предпремиерно събитие в Щутгарт за журналисти от цяла Европа, наречено Sprinter Innovation Campus, акцентът беше много по-глобален. Фокусът бе поставен върху услугите с добавена стойност, много от които се прилагат за пръв път, за клиентите на новия лекотоварен модел. Те включват многобройни иновации, които да улеснят и направят по-ефективна работата на бизнеса и да защитят реномето, което Sprinter си е извоювал през годините. А именно, че е ван Born to Run (роден да изпреварва). И наистина, много от технологиите, системите, услугите, които ще влязат в платформата New Sprinter, се виждат за първи път в сферата на вановете. Очакванията са, че те ще поставят началото на нова ера в сегмента на услугите, извършвани с лекотоварни автомобили.
Разбира се, голяма част от новостите е залегнала още в иновативната платформа @VANce и в концепцията Vision Van, представени от Mercedes-Benz Vans преди повече от година. Сега идва време високите технологии да навлязат в практиката на бизнеса, който обичайно използва ванове за своята дейност.
 
Шестте посоки на бъдещето

Sprinter Innovation Campus в Messe Stuttgart включваше шест семинарни станции, всяка от които показваше комплекс от иновации, който ще бъде внедрен в новия лекотоварен автомобил на Mercedes-Benz. Отделните семинари демонстрираха пълната интернет свързаност при новия ван, уникалната му гъвкавост и многофункционалност, новите безшумни електрически задвижвания за версията на ток, индивидуални хардуерни решения за товарното отделение в зависимост от спецификата на бизнеса на клиента, комбинацията от разнообразни услуги за споделяне и отдаване под наем на товарни и пътнически версии.
За това какво може да се очаква от новия Sprinter говорят и темите на отделните семинари: Crafts & Services (Занаяти и услуги), People Moving (Хората в движение), CEP & Grocery (Експресни куриерски, пакетни пратки и бакалии), Sprinter Digitalisation & Inteligence (Цифровизация и интелигентност при Sprinter), eSprinter (Електрически Sprinter), Sprinter Versatility (Многофункционалният Sprinter). Зад тези наименования се крият високи технологии и цялостни – холистични, решения, които целят да улеснят и ускорят доставката в последната миля, която се управлява все по-трудно, за да я направят по-ефективна и екологична.
 
Crafts & Services

Например след работа подвижният сервиз е паркиран и заключен, а механикът си е отишъл вкъщи. Той обаче вече е поръчал нужните му за следващия ден материали чрез приложение в смартфона си. Те ще бъдат прецизно доставени и натоварени в автомобила, без да е нужно той да ги чака на място. Доставчикът просто отключва и заключва товарното отделение на автомобила чрез смартфона си.
 
CEP & Grocery

В съвсем близко бъдеще с новия Sprinter ще са възможни едновременно транспортиране и доставки до поредица от хранителни магазини на три типа продукти – замразени, охладени и съхранявани при околна температура. Това ще става само с едно превозно средство, разполагащо с едно товарно отделение, което има различни температурни зони. При това на водача на Sprinter не се налага да помни кой пакет къде е и къде трябва да бъде доставен. Интелигентната система сама „подава“ правилния пакет при спиране на адреса.
 
People Moving

Впечатляващи са новите седалки при пътническата версия на Sprinter. Широки, удобни, регулиращи се, снабдени със стойки за чаши и бутилки. Комби версията на лекотоварния бестселър идва с 8+1 места и много комфорт. При пътническите превози в лекия клас Daimler продължава успешната работа с партньорството на Via за предлагане на споделени пътувания, които се заявяват през най-обикновен смартфон. Услуга, която ще се предложи и при новия Sprinter. Посочваш в приложението мястото, до което искаш да стигнеш, и моментално получаваш информация къде можеш да изчакаш и да се качиш в превозното средство.
 
eSprinter

С голям интерес се очакваше представянето на повече подробности за електрическия вариант на новия Sprinter. Той вече е факт. Електродвигателят и управляващите системи са групирани в обща рамка, която ще се помества в обичайния двигателен отсек пред кабината.
Пакетът от батерии е под пода на вана. Батериите са производство на немската компания Accumotive, която е 100% собственост на Daimler, като автомобилният гигант планира до 2019 г. да направи още 150 млн. евро инвестиции в развитието на електрическите превозни средства.
 
Sprinter Versatility

Новият Sprinter идва в четири дължини и множество конфигурации и версии с максимална маса от 3 до 5,5 т. За гъвкавостта и многофункционалността на модела говорят и четирите нива на оборудване на шофьорската кабина. Тя ще се предлага с четири варианта на арматурно табло – от най-спартанската работна версия, която има всичко необходимо за ефективна работа, до най-високия клас, изпълнен в стила и с материалите, познати от леките автомобили Mercedes-Benz. Всичките версии обаче предлагат множество отделения и ниши за вещи и багаж и комфорт, типичен за немската марка.
Новият Sprinter има амбицията да продължи успешната история на досегашните поколения. От пускането на модела през 1995 г. по пътищата са поели над 3 млн. „бегачи“, а доставените само през 2017 г. лекотоварни и пътнически автомобили от модела са над 145 000.

Щутгарт – София

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините