Scania R500 е Зелен камион на 2018 година

26.03.2018

Scania R500 е Зелен камион на 2018 година

Камионът спечели престижното отличие, което всяка година връчват двете немски специализирани списания Trucker и Verkehrs-Rundschau.

[✕]

Със среден разход на гориво от 24,9 литра дизелово гориво на 100 километра и емисии на въглероден диоксид от 791 грама на километър, Scania R500 е най-ефективния и екологосъобразен камион в своя клас. Това се посочва в мотивите за връчване на наградата от журито, съставено от специалисти на двете немски издания Trucker и Verkehrs-Rundschau.

Основна тежест при оценката на камионите беше тяхната екологосъобразност, като тя се преценяване на база на разхода на гориво и емисиите на парникови газове. Но оценките не се взимат по данни на производителя, а се определят въз основа на подробни тестове на превозните средства от редакторите на двете списания. Емисиите на въглероден диоксид се изразяват като еквивалент на въглероден диоксид (CO2e). Класирането за опазване на околната среда взема предвид емисиите на въглероден диоксид, но не само отделеното количество парников газ от ауспуха на камиона, а цялостната оценка за въглеродния отпечатък на изразходеното гориво – от нефтения кладенец и добива на нефт в суров вид до задвижването на колелата на камиона, за да превози определен товар до конкретно място, като крайна цел за използването на дизеловото гориво.

<< Обратно към новините