Електрически Mercedes-Benz eActros (видео)

06.03.2018

Електрически Mercedes-Benz eActros (видео)

Mercedes-Benz Trucks разбули 100% електрически Actros – еActros. В следващите няколко месеца 10 електрически Actros ще бъдат доставени до 10 различни клиента, които ще го тестват в реални работни условия в продължение на една година.

[✕]

Може да се каже, че се правят първите реални стъпки към е-мобилността при тежкотоварните товарните автомобили.
 


Електрическият eActros ще се предлага в два варианта – като 18- и 25-тонен двуосен или триосен соло камион. На външен вид, както и кабината той изглежда като обикновен Actros, но „под капака“ всичко е различно. Силовата линия е изцяло електрическа. Задвижващата система се състои от два електродвигателя, разположени близо до редукторите на задния мост. Тези трифазни асинхронни мотори се охлаждат с течност и работят с номинално напрежение от 400 волта, като всеки от тях генерира изходна мощност от 125 кВт с максимален въртящ момент 485 Нм всеки. Предавателните числа преобразуват тези 485 Нм от всеки електромотор в 11 000 Нм на всяко колело и в резултат поведението на пътя може да се сравни с това на дизелов автомобил.

 

Двигателният мост е базиран на ZF AVE 130, който вече е доказал качествата си в хибридните автобуси и автобусите с горивни клетки, произвеждани от Mercedes-Benz. За електрическия Actros този мост е реконструиран и монтиран значително по-високо, така че да осигури над 200 мм просвет.

Големият въпрос при всяко електрическо превозно средство са батериите. В eActros те са монтирани в 11 „кутии“, като 3 от тях са разположени в шасито, а останалите 8 под него. От съображения за сигурност батериите са монтирани в стоманени корпуси, които да ги предпазят в случай на инциденти. Тези високоволтови батерии не само осигуряват енергия за задвижване на камиона, но и за всички допълнителни системи като въздушния компресор за спирачната система, помпата за управлението, компресорът за климатика в кабината и когато е необходимо, за хладилната надстройка на камиона.

Този набор от батерии позволява на натоварен електрически eActros автономен пробег около 200 км при средно натоварен градски трафик. При всеки един конкретен случай пробегът зависи и от маршрута, стила на каране на водача, товара и т.н. Разредените батерии могат да бъдат напълно заредени в рамките на 3 до 8 часа при реалистичен заряден капацитет от 20 до 80 Квт от мобилно зарядно устройство в гаража на съответната фирма. Зареждането може да става и от стационарни станции с мощности до 150 кВт. Използва се комбинирана система за зареждане CCS (Combined Charging System). Батериите са от същия производител като използваните в електрическия Citaro и жизненият им цикъл е над 6 години.

Електрическите Actros засега са предвидени с три вида сменяеми надстройки – фургон, с брезент и хладилник, като за надстройките се работи съвместно със Schmitz Cargobull.

Що се отнася до полезния товар, според Mercedes-Benz той е с около 1,5 тона по-малък в сравнение със съответния дизелов камион.

<< Обратно към новините