Citroёn E-Berlingo Multispace

сп. Логистика, 2017, бр.5
21.12.2017

Citroёn E-Berlingo Multispace

Като допълва набора от високоефективни 3-цилиндрови бензинови двигатели PureTech и дизелови агрегати BlueHDi, новият модел на Citroën е насочен към любителите на автомобилите, които търсят комбинацията от гъвкавостта на Berlingo за ежедневно ползване, свободно време и служебни дейности с предимствата на електрическия двигател.

[✕]

Като допълва набора от високоефективни 3-цилиндрови бензинови двигатели PureTech и дизелови агрегати BlueHDi, новият модел на Citroën е насочен към любителите на автомобилите, които търсят комбинацията от гъвкавостта на Berlingo за ежедневно ползване, свободно време и служебни дейности с предимствата на електрическия двигател.

Новият E-Berlingo Multispace запазва цялата практичност на автомобила, жизнеността и модулния дизайн, като добавя ефикасност и удоволствие от шофирането на електрическо превозно средство. С пробег от 170 км с едно зареждане новият модел отговаря на нуждите на домакинствата и фирмите с лесен достъп до зареждане и привлекателността на електрически автомобил за широк обхват от всекидневни дейности, били те служебни или пък лични. С голям и гъвкав обем новият E-Berlingo Multispace предлага изцяло ново и удобно екологично шофиране, като определя нови стандарти в спокойствието по време на работа и почивка.
Сега Citroёn Berlingo се предлага с електрическо задвижване под формата на E-Berlingo. Като допълва набора от високоефективни 3-цилиндрови бензинови двигатели PureTech и дизелови агрегати BlueHDi, новият модел запазва целия модулен дизайн, простор, комфорт и оборудване. E-Berlingo разширява обхвата от електрически автомобили на Citroёn, състоящ се от C-Zero, E-Mehari и Berlingo LCV, като всеки от тях отговаря на конкретните нужди на съответния сегмент.
E-Berlingo Multispace е оборудван с технология за електрическо задвижване, представена през 2013 г. при лекотоварния електромобил Berlingo, който демонстрира качествата си в редица товарни сегменти.
С утвърден пробег от 170 км (стандарт NEDC) електромобилът е идеално адаптиран към нуждите на голям брой потребители, шофиращи под 100 км на ден. E-Berlingo притежава набор от режими за зареждане, което прави употребата му по-лесна. Изтощената батерия се зарежда напълно посредством обикновена вътрешна букса (с ток 8А до 10А в зависимост от държавата) или обезопасена букса Green Up (14А) за 8,5 часа, 12 часа или 15 часа в зависимост от ампеража. E-Berlingo се предлага и с допълнителен режим за бързо зареждане, който пълни батерията на 50% за 15 минути и 80% за 30 минути.
Ванът се задвижва от компактен и високоефективен електродвигател с постоянен магнитен синхрон, развиващ 48 кВт (67 к.с.). Двата пакета литиево-йонни батерии с високоенергийна плътност с капацитет 22,5 кВтч са разположени в долната част на рамата. С въртящ момент от 200 Нм, налични във всеки един момент, E-Berlingo Multispace ускорява бързо и без прекъсване до максимална скорост. Ефективността е подобрена чрез използване през цялото време на скоростна кутия с една предавка, създаваща усещането за управление на автоматик.
Citroёn E-Berlingo е по-икономичен от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Батерията има 8 години, или 100 000 км гаранция, а електродвигателят – 5 години, или 50 000 км гаранция. Обслужването се извършва на всеки две години, или 40 000 километра след първата година, като автомобилът не се нуждае от масла или охладителна течност. Липсата на предавателна кутия и съединител ограничава броя на компонентите, които трябва да бъдат следени, и благодарение на двойната система за енергийно оползотворяване при забавяне и спиране спирачките се използват по-рядко, което ограничава износването.
Новият Citroёn E-Berlingo Multispace се произвежда в завода на френската компания във Виго, Испания, а пазарният му дебют беше през май. 

<< Обратно към новините