Новият Sprinter идва

14.12.2017

Следващото поколение на бестселъра на Mercedes-Benz вещае нова ера в лекотоварните превози

Новият Sprinter идва

Новият Mercedes-Benz Sprinter вече е зад ъгъла. В началото на декември в Щутгарт от Mercedes-Benz Vans повдигнаха леко завесата пред новото трето поколение на лекотоварния си бестселър, чиято официална премиера ще е през първото тримесечие на 2018 г.

[✕]

На закрита презентация, само за членовете на международното жури International Van of The Year, сред които и редактор от списание КАМИОНИ, домакините показаха пътнически прототип на Sprinter 2018.

По време на основното събитие в Щутгарт за журналисти от цяла Европа, наречено Sprinter Innovation Campus, акцентът беше много по-глобален. Той бе поставен върху услугите с добавена стойност за клиентите на новия лекотоварен модел. Те включват многобройни иновации, които трябва да улеснят и направят по-ефективна работата на бизнеса и да защитят реномето, което Sprinter си е извоювал през годините. А именно, че това е ван, който е "Born to Run" (Роден да изпреварва).

И наистина, много от технологиите, системите, услугите, които ще влязат в платформата New Sprinter се виждат за пръв път в сферата на вановете и ще поставят начало на нова ера в сегмента на услугите извършвани с лекотоварни автомобили. Разбира се, една много голяма част от новостите е залегнала в иновативната платформа @VANce и в концепцията Vision Van, представени от Mercedes-Benz Vans преди повече от година. Сега идва време високите технологии да навлязат в практиката на бизнеса, който използва ванове.

Sprinter Innovation Campus в Messe Stuttgart включваше шест семинарни станции, всяка от които показваше комплекс от иновации, който е внедрен в новия лекотоварен автомобил на Mercedes-Benz. Отделните семинари демонстрираха пълната интернет свързаност при новия ван, уникалната му гъвкавост и многофункционалност, новите безшумни електрически задвижвания за версията на ток, индивидуални хардуерни решения за товарното отделение - в зависимост от спецификата на бизнеса на клиента, комбинацията от разнообразни услуги за споделяне и отдаване под наем на товарни и пътнически версии.
За това какво може да се очаква от новия Sprinter говорят и темите на отделните семинари: Crafts & Services (Занаяти & услуги), People Moving (Хората в движение), CEP & Grocery (Експресни куриерски и пакетни пратки & бакалии), Sprinter Digitalisation & Inteligence (Цифровизация & интелигентност при Sprinter), eSprinter (електрически Sprinter), Sprinter Versatility (Многофункционалния Sprinter).

Зад тези наименования се крият високи технологии и цялостни холистични решения, които целят да улеснят и ускорят доставката в последната миля, която се управлява все по-трудно, за да я направят по-ефективна и екологична. Например след работа подвижният сервиз е паркиран и заключен, а механикът си е отишъл в къщи. Той обаче вече е поръчал нужните му за следващия ден материали чрез приложение в смартфона си. Те ще бъдат прецизно доставени и натоварени в автомобила без да е нужно той да ги чака на място.Или доставки до поредица от хранителни магазини на три типа продукти - замразени, охладени и съхранявани при околна температура само с едно превозно средство, разполагащо с едно товарно отделение. При това на водача на Sprinter не се налага да помни кой пакет къде е и къде трябва да бъде оставен. Интелигентната система сама "подава" пакета при спиране на адрес.Впечатляващи са новите седалки при пътническата версия на Sprinter. Широки, удобни, регулиращи се, снабдени със стойки за чаши и бутилки. Комби версията на лекотоварният бестселър идва с 8+1 места и много комфорт. При пътническите превози в лекия клас Daimler продължава успешната работа с партньорството на Via за предлагане на споделени пътувания, които се заявяват през най-обикновен смартфон. Услуга, която ще се предложи и при новия Sprinter.С голям интерес се очакваше представянето на повече подробности за електрическия вариант на новия Sprinter. Той вече е факт. Електродвигателят и управляващите системи са групирани в обща рамка, която ще се помества в обичайния двигателен отсек пред кабината. Пакетът от батерии е под пода на вана. Батериите са производство на немската компания ACCUMOTIVE, която е 100% собственост на Daimler, като автомобилният гигант планира до 2019 г. да направи 150 млн. евро инвестиции в развитието на електрическите превозни средства.Новият Sprinter ще има четири дължини и множество конфигурации и версии с максимална маса от 3 до 5,5 т. За гъвкавостта и многофункционалността на модела говорят и четирите нива на оборудване на шофьорската кабина. Тя ще се предлага с четири варианта на арматурно табло - от най-спартанска работна версия, която има всичко необходимо за ефективна работа, до най-високия клас, който е изпълнен в стила и с материалите, познати от леките автомобили Mercedes-Benz. Всичките версии обаче предлагат множество отделения и ниши за вещи и багаж.

Новото поколение на Sprinter идва с амбицията да продължи успешната история на досегашните поколения. От пускането на модела през 1995 г. по пътищата са тръгнали над 3 000 000 "бегачи", а доставените само през 2017 г. лекотоварни автомобила са над 145 000.

Повече - във февруарския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините