Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Irizar i8 e Coach of The Year 2018!

Irizar i8 e Coach of The Year 2018!

Irizar i8 e Автобус на годината 2018. Новият флагман на испанската марка спечели престижното звание Coach of The Year 2018 след като събра най-много точки от гласовете на международното жури Автобус на годината.

[✕]

Победителят получи приза си по време на Нощта на наградите на 19 октомври в рамките на голямото международно изложение Busworld Europe 2017 в белгийския град Кортрeйк. Наградата връчи президентът на журито Том Терийсен от Норвегия.

Irizar i8 integral стана автобусен крал в оспорваната конкуренция на Iveco Bus Evadys, Mercedes-Benz Tourismo М/2, Neoplan Tourliner, Scania Interlink HD и VDL Futura FDD2 141.

Coach Euro Test 2017, който определя победителя, бе от 4 до 7 септември в околностите на шведския град Линшьопинг. Тридневните тестове се проведоха на писта, по магистрали и по двупосочни пътищата край Линшьопинг. В тях като водачи и пътници взеха участие 20 журналисти от 20 европейски държави, от специализирани издания, членуващи в международното жури Автобус на годината. За седма поредна година сред тях бе и редактор от списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ.

След паралелните пътни тестове на автобусите, журито, на закрито заседание, определи с гласуване победителя. При оценките си членовете на журито мотивират избора си като излагат впечатленията си за участниците в теста по 31 критерия, обхващащи от една страна гледните точки на водача, пътниците, транспортните оператори, а от друга - вложените технологии и иновации в превозните средства.

Производителят от страната на баските Irizar дойде в Швеция с най новия си продукт - i8, чиято премиера беше преди по-малко от 2 години. Появата на i8 в теста се очакваше с небивал интерес, защото още при премиерата се видя, че производителят от Ормайстехи е създал изключителен продукт, с който се цели в най-високия сегмент и който ще бъде основен фаворит за всякакви награди и отличия.

В Швеция флагманът на Irizar се разкри в целия си блясък с възможно най-високото ниво на оборудване. Триосният автобус от най-висок клас е със самоносеща конструкция. Моделът бе с дължина 14 070 мм, височина 3980 мм, 56+1+1 седящи места, двигател DAF MX-13, 510 к.с. и автоматизирана предавателна кутия ZF Astronic 12S със ZF Power интардер. Съвсем скоро моделът ще се предлага и с новата предавателна кутия ZF TraXon и с автоматичната трансмисия ZF EcoLife.

Спокойно може да се каже, че Irizar i8 се открои над всички с дизайна си, но това е присъщо достойнство за повечето испански производители. В крайна сметка i8 се представи впечатляващо и при пътните тестове. Въпреки голямата си дължина моделът е маневрен и лек за управление, а водачът се чувства удобно. Двигателят предлага предостатъчно мощ и пъргавина и е напасван идеално с предавателната кутия. Комфортът е на високо ниво и за пътниците, а един от основните козове на баските бе изключителната шумоизолация на салона. Дори при ускорение при изкачване вибрации и шум от двигателя не се долавят в салона, а водачът може да се ориентира за работата на силовия агрегат единствено по показанията на оборотомера. Трябва да се отбележи и изключителният и модернистичен дизайн на арматурното табло.Авторитетното международно жури Bus and Coach of The Year организира тест за определяне на носителя на наградата Автобус на годината ежегодно. В четна година, тестът е за градски автобуси, а в нечетна – за туристически. Съответно присъжданата награда е Bus of The Year или Coach of The Year.
През 2018 г. тестът за Автобус на годината е за градски автобуси и ще се проведе през май в хърватската столица Загреб. Той ще определи носителя на наградата Bus of The Year 2019.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините