Петима финалисти за Международен ван на годината 2018

17.10.2017

Петима финалисти за Международен ван на годината 2018

От 1992 г. насам паневропейско жури, съставено от 25 редактори от издания за лекотоварни автомобили, определя с гласуване носителя на званието Международен ван на годината (IVOTY). Това е най-престижната награда в сектора, за която през тази година се конкурират пет големи марки.

[✕]

През последното десетилетие активността сред производителите на ванове е безпрецедентно висока с множество нови модели, които се предлагат не само в Европа, но и на пазарите в Китай, Северна Америка и по целия свят. Последните носители на наградата, като Iveco Daily (IVOTY 2015) и Ford Transit Connect (IVOTY 2014), само подчертават тази световна привлекателност на европейските ванове, отличени и от международното жури.

В последно време производителите на ванове бяха заети не само да приведат гамите си към еконормите Евро 6, но и да променят или заменят с нови текущите си модели. В сегмента се появиха и нови играчи, като Hyundai и завърналият се LDV, който обаче все още не е навлязъл на европейския пазар.
Носителят на званието Международен ван на годината 2018 ще стане известен и ще получи наградата си по време на изложението Solutrans в Лион, Франция на 22 ноември, а ето кои са конкурентите по азбучен ред.

Второто поколение Ford Transit Custom бе видяно и изпробвано от журито няколко месеца преди въвеждането му на пазара. Отличава се със значително преработена предница и тотално нов интериор, в който 8-инчовият сензорен дисплей е удобен бизнес инструмент от гледна точка на свързаността и производителността на автомобила.

Iveco Daily с новата си фамилия Blue Power предложи три ясни варианта на лекотоварния си бестселър, които ще помогнат за намаляване на въздействието върху околната среда. Дизеловата версия е с 2,3-литров Евро-6 двигател, който покрива регулациите RDE 3 години преди влизането им в сила. Версията с 3-литров Natural Power CNG двигател вече идва и с автоматичната трансмисия Hi-Matic. Електрическия вариант на Daily пък вече покрива допустима максимална маса до 5 т.

MAN се присъединява за пръв път към надпреварата. Новият лекотоварен TGE е базиран на последното поколение на Crafter от Volkswagen Nutzfahrzeuge и се произвежда в завода на VW в Полша. Гамата на TGE включва ванове, микробуси и шаси-кабинки с допустима маса от 3 до 5,5 т. Моделът се задвижва от 2-литровите Евро-6 дизелови двигатели на Volkswagen с мощност от 102 до 180 к.с., а двигателни могат да бъдат предните задните или всички колела. Ще бъдат на разположение ръчни и автоматични предавателни кутии.

Renault Pro + преработи напълно електрическия си ван Kangoo ZE, който сега е с по-дълъг пробег с едно зареждане - до 270 км (при около 120 км преди). Kangoo ZE.33, както се нарича сега моделът е с подобрена батерия и по-мощен електродвигател (33 кВт). Полезният товар от 640 кг не е намален.

Петорката завършва Volkswagen Caddy TGI с двигател, работещ с компресиран природен газ. Последното поколение на 1,4-литровя силов агрегат отговаря на стандартите Евро-6 без проблем предлагайки приемливите 200 Нм въртящ момент и мощност от 110 к. с. До 630 км могат да бъдат изминати само на газ.

<< Обратно към новините