borsa.kamioni.bg - обяви само за автомобили за работа. Вижте ги!  Публикувайте вашата сега!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

По пътищата на Далмация с новия Tourismo RHD

12.10.2017

По пътищата на Далмация с новия Tourismo RHD

Дни преди да бъде показан за първи път пред широка публика на изложението в Кортрийк, новото трето поколение на бестселъра Tourismo RHD бе предоставен за двудневен тест за членовете на международното жури Автобус на годината, в това число и редактор на сп. КАМИОНИ.

[✕]

За място на теста от Daimler Buses бяха избрали живописното адриатическо крайбрежие край Сплит, Хърватия, а разнообразния маршрут допринесе за по-доброто усещане на характеристиките на луксозния хайдекер носещ емблемата на Mercedes-Benz. Тесните криволичещи пътища, магистралата Дубровник-Загреб, изкачванията и спусканията предоставиха отлична възможност за тест на четирите варианта на луксозния туристически автобус – от двуосният 12-метров до почти 14-метровия триосен флагман Tourismo L.Въпреки или по-скоро точно заради силния вятър, още от първия момент осезаемо се почувства, че Mercedes-Benz здраво са се потрудили върху прецизирането на аеродинамиката, която има удивителния коефициент на челното въздушно съпротивление от едва 0,33. Друг важен аспект, особено що се касае до комфорта и удоволствието от пътуването е ниското ниво на шум. В зоната на шофьора нивото на шума е 64 дБ, до вратата е 61,5 дБ, а непосредствено над двигателя при последните редове седалки – 63 дБ. Дори по прословутата със силния си вятър крайбрежна магистрала A1, Tourismo се контролира лесно и безопасно, благодарение на отличния дизайн развит в новото поколение на лайнера и дискретно „скрит“ в заоблените хоризонтални и вертикални линии на гордата му осанка.Автобусът има безупречно поведение на пътя – мястото на шофьора е удобно, уредите са разположени на достъпни места и интуитивно се откриват, воланът е ергономичен, смяната на предавките е хармонична, а шасито, което покрива нормите за безопасност при странично преобръщане ECE-R 66.02, с лекота се промъква из тесните градски улички и планинските пътища или лети по автомагистралата.14-метровият триосен вариант Tourismo L с новия мотор OM-470 с мощност от 456 к.с. е особено мощен на пътя. Предимството е очевидно, когато пътя продължава със стръмно изкачване, а такива по хърватското крайбрежие никак не са рядко явление. Същото обаче можем да кажем и за по-малкият 12-метров двуосен вариант с двигателя OM-936 и със „само“ 354 к.с. Това донякъде се дължи и на намаляването на теглото, като най-късия вариант на Tourismo се е „вталил“ с цели 200 кг спрямо съразмерния си предшественик от второто поколение на модела.

Подобрената аеродинамика, намаленото тегло и енергоефективните двигатели със сигурност бяха отговорни за факта, че по време на теста около Сплит регистрирахме забележителни стойности на консумация на гориво - около 17 л / 100 км на магистралата и около 22 л / 100 км по междуселищните маршрути, но с най-късата версия на модела.Повече за теста на новия Mercedes-Benz Tourismo RHD ще прочетете в ноемврийския брой 9/2017 на сп. КАМИОНИ.

<< Обратно към новините