DAF разшири гамата CF/XF

09.10.2017

Леката серия LF също е обновена и включва и нов двигател

DAF разшири гамата CF/XF

DAF Trucks допълни новата си гама камиони CF/XF, която беше обявена през пролетта, с нови влекачи и соло камиони. Холандският производител добави 11 нови конфигурации – осем варианта на 2-, 3- и 4-осни шаси кабини и три 3- и 4-осни влекача. Същевременно LF серията, която обхваща камиони от 7,5 до 19 тона, e обновена и към нея е добавен изцяло нов модел с 3,8-литров двигател.

[✕]

Допълнения към моделите CF/XF

Кратко видео от представянето на новите модели може да видите тук.


Производството на новите модели стартира от ноември тази година. Днес гамата CF/XF вече може да се използва за много по-широка гама приложения благодарение на различните многоосни версии на камионите. Добавен е например нов завиващ заден мост с електро-хидравлично управление. Той е с товароносимост 7,5 тона, като помпата за управлението се включва само когато е необходимо и това допринася за спестяването на ценни капки гориво. Този мост е малко-по-лек (с 30 кг в сравнение с преди използвания изцяло хидравличен мост) и подобрява маневреността. Използва се при шаси кабини с конфигурации 6х2 и 8х2, както и при 3-осни 6х2 влекачи.

Към новостите е и нов двоен заден мост с товароносимост 10 тона. Той е по-лек от преди използвания с 25 кг, но е по-здрав и в статично положение може да понесе натоварване до 34 тона.В разширените конфигурации се използва и нов тандемен мост с допълнителна редукция в главините на колелата. Неговата товароносимост е 26 тона и той предлага нови по-бързи предавателни отношения – 3,46; 3,61; и 3,76:1. Тези предавателни отношения могат да поемат работата на двигателя на по-ниски обороти, което е характерно за всички нови модели от гамата CF/XF. Добрата новина е, че смяната на маслото на този мост се прави на 3 години или на 450 000 км. С тандемния мост бяха оборудвани два от камионите, предоставени за тест.

Единият беше обновеният самосвал 8х4, който имах шанса да карам. Той се задвижваше от 13-литров двигател в комбинация с новата скоростна кутия ZF Traxon. Допълнително водачът може ва включи и специален оф-роуд режим на превключване на предавките, при който превлючването става при по-високи обороти. При включването на този режим, което може да стане и по време на движение, автоматично се задейства и системата за контрол на сцеплението. Благодарение на новия тандемен мост, който е по-лек товароносимостта на самосвала е увеличена с 285 кг. Ако този мост се използва в конфигурации 6х4, товароносимостта се подобрява със 195 кг. Втората композиция, която се нуждаеше от новия тандемен мост, беше тежкотоварен дървовоз – комбинация от камион с ремарке и товаро-разтоварващ кран.

Към допълненията на гамата CF/XF спада и олекотено шаси 8х4 за бетоновоз, като собственото тегло на този автомобил е по-малко от 9150 кг.

Кабина за камиони за строителството

С новите модели DAF представя и обновена кабина, предназначена специално за камионите за строителство CF 6x4 и 8х4. Кабината съдържа всичко необходимо за осигуряване на защитата на кабината при по-трудните условия на работа – метална плоча под предната решетка, сгъваемо долно стъпало към кабината, противоплъзгащо се покритие на стъпалата, ъгъл на заход спрямо земята 25 градуса и просвет 40 см. Модулът за отвеждане на отработените газове е компактен и с по-малки размери, което спомага за добрия просвет, и като опция тръбата за отвеждане на отработените газове може да е разположена вертикално зад кабината. Тази кабина включва и стъпенка отстрани на кабината в комбинация с дръжка на покрива, така че водачът спокойно и сигурно да може да погледне какво е състоянието на товара примерно в самосвалния кош.

Обновена гама LF

От ноември тази година DAF ще предлага и обновените модели от по-леката си гама LF. Във външния си вид те наподобяват обновените модели CF/XF, като може да се поръчат и с врата от страната на пътника, която в долната част е остъклена. Последното подобрява видимостта, а това е важно, защото моделите LF се използват главно за дистрибуция или като комунални камиони. За обновената гама LF важат всички подобрения, които важат и за гамите CF/XF – оптимизирано е горенето, подобрено е управлението на въздуха, въртящият момент е увеличен с 5-12% и двигателите работят при по-ниски обороти (с около 100- 200 об./мин). В резултат и тук средният разход се очаква да бъде с около 6% по-нисък.

DAF добавя изцяло нов модел към гамата си LF, предназначен специално за градска дистрибуция. Това е 7,5-тонният LF, който ще се предлага с 3,8-литров 4-цилиндров двигател на Cummins в два варианта на мощност – 156 и 172 к.с., и с 5-степенна механична скоростна кутия Eaton. Малко странно е решението камион за градска дистрибуция да е с механична скоростна кутия, но както обясниха специалистите от DAF, целта е била да се предложи градски камион на достъпна цена. Нашият драйв тестът показа, че третата предавка действа в много широк обхват – при скорости от 25 до 50 км/ч и така на водача няма да му се налагат прекалено много превключвания при движение в града. Драйв тестът показа също така, че новият LF за градска дистирбуция се отличава с много добра маневреност.

Снежина Баджева

<< Обратно към новините