Стратегията на Iveco в съзвучие с тази на Германия

15.09.2017

Стратегията на Iveco в съзвучие с тази на Германия

Стратегия на Iveco за развитие на втечнения природен газ (LNG) като алтернатива на дизеловото гориво за превозите на дълги разстояния беше одобрена от изследване Министерство на транспорта и цифровата инфраструктура на Германия.

[✕]

Германското Министерство на транспорта и цифровата инфраструктура (BMVI) публикува своята “Инициатива за екологичен пътен транспорт” (Initiative klimafreundlicher Strassengüterverkehr), посветена на постигането на поставената от държавата цел за намаляване на общите емисии на парникови газове с до 95% до 2050 г. и на емисиите от транспортна дейност с до 42% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Постигането на тази цел ще изисква почти пълна декарбонизация на транспортната индустрия.

Пътната карта, начертана от BMVI, се фокусира върху тежкотоварните камиони и разглежда възможността за използване на природен газ, водородни горивни клетки и течни горива на базата на електроенергия като решения за постигане на екологичен транспорт. Това е в съзвучие със стратегията на Iveco за устойчив транспорт, която разглежда втечнения природен газ (LNG) като най-подходящото решение за превоз на дълги разстояния в краткосрочен план. Проучването определя LNG като единствената алтернатива на дизеловото гориво на масовия пазар, докато водородните горивни системи могат да бъдат широко въведени около 2030 г., следвани от горива, базирани на електроенергия. Въз основа на неотдавнашното удължаване на данъчното облекчение за природен газ до 2026 г., което допълнително защитава инвестициите, това проучване представлява логична стъпка напред и е знак за съгласувани действия за промяна в сектора. Проучването на BMVI предвижда до 2030 г. да бъдат продадени около 50 000 товарни камиона на алтернативно гориво за превоз на дълги разстояния, от които 1000 ще бъдат подкрепени чрез програма за стимулиране, която предстои скоро да бъде обявена.Проучването BMVI се доближава до визията на Iveco за бъдещето на сектора: природният газ е следващата стъпка по пътя към въвеждането на екологичен транспорт. Iveco е в авангарда на технологиите за използване на алтернативни горива – природен газ, електричество и хибридно задвижване – вече 20 години и днес е признат лидер в този сектор. Всъщност тази година NGV Global, Международната асоциация за превозни средства на природен газ, присъди на Iveco наградата NGV Global Industry Champion за работата на компанията в сектора на автомобилите на природен газ и за нейните усилия в разработването на пазара на автомобили на компресиран природен газ (CNG) и втечнен природен газ (LNG).

В резултат на дългогодишна целенасочена работа върху тази технология за алтернативни горива, днес Iveco е единственият производител, който предлага пълна гама модели, използващи природен газ, включително три фамилии двигатели с мощност от 136 до 400 к.с. и модели от 3,5 до 40 тона – от лекотоварни автомобили до тежкотоварни камиони за дълги разстояния, както и автобуси. Моделът от най-висок клас от тежкотоварната гама – и свързан с проучването на BMVI – е NP Stralis, първият камион на природен газ, специално проектиран за превози на дълги разстояния, с автономност до 1500 км, осигурена от двата му резервоара по 400 кг за втечнен природен газ и изключително ефективния двигател. С технологията на Iveco за използване на природен газ като гориво този камион може да работи с компресиран или втечнен природен газ, осигурявайки мощност, комфорт, горивна технология и горивна автономия, съответстващи на изискванията за транспортните курсове на дълги разстояния.Stralis NP вече печели популярност в сектора на международния тежкотоварен автомобилен транспорт до 40 тона, като клиентите отчитат значително намаляване на общата цена на притежание (TCO). От гледна точка на екологичните показатели, при природния газ ползите вече са значителни, като емисиите на въглероден диоксид от Stralis NP са с до 10% по-ниски от тези на дизеловия еквивалент в зависимост от транспортните задачи и състава на газа. Това намаление на нивата на въглероден диоксид може да бъде подобрено допълнително с използването на възобновяеми източници на газ (до -95% с биометан). Предимствата на горивната технология за природен газ на Iveco се простират отвъд автомобилните емисии на въглероден диоксид: нивата на праховите частици са незначителни, а на азотни окиси много по-ниски (-50% в сравнение с дизеловото гориво при превоз на дълги разстояния). Тази технология е и много по-тиха, като нивата на шума са с 50% по-ниски. Това отваря допълнителни бизнес възможности в градските райони с ограничения на трафика.

С повече от 22 000 продадени бройки Iveco е абсолютният пазарен и технологичен лидер в сектора на товарните автомобили на природен газ.

<< Обратно към новините