Coach Euro Test 2017: Лукс, комфорт, сигурност, ефективност...

08.09.2017

Шестима кандидати за наградата Автобус на годината 2018

Coach Euro Test 2017: Лукс, комфорт, сигурност, ефективност...

Iveco Bus Evadys, Irizar i8 Integral, Mercedes-Benz Tourismo М/2, Neoplan Tourliner, Scania Interlink HD и VDL Futura DD 141 са кандидати за приза Автобус на годината 2018 (Coach of The Year 2018).

[✕]

Coach Euro Test 2017, който определя победителя, се проведе от 4 of 7 септември в околностите на шведския град Линшьопинг и както личи от имената на конкурентите, премина повече от оспорвано. В престижната надпревара се включиха най-новите модели на шестима от най-големите европейски производители на автобуси. В теста като водачи и пътници взеха участие 22 журналисти от 22 европейски държави, членуващи в международното жури Автобус на годината. За седма поредна година сред тях бе и редактор от списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ.

Изпитанията включваха двудневни пътни тестове по магистрала и двупосочни пътища. Маршрутът започваше и завършваше на автомобилната писта Маторп парк, в близост до магистралата свързваща Линкьопинг със столицата Стокхолм. Дължината му бе около 45 км. Първата му половина преминаваше основно по магистрала между Манторп и Мьолбю, а втората бе по двупосочен път с много завои и стигаше до Ламбоховследен. Трасето се изминаваше за около 50 минути, а изпитанията на шестимата кандидати се проведоха при почти непрестанен ситен дъжд и умерен трафик на пътя. Ден преди тестовите шофирания, на пистата Манторп парк, бяха направени измервания за ускорение и спиране на шестте превозни средства до и от 80 км/ч, които помогнаха на членовете на журито да прецизират оценките си.

А изборът за журито не беше лесен, тъй като всички кандидати имаха много достойнства и силни страни, като в същото време някои от тях попадаха в различни сегменти, като всеки от тях имаше своите козове в надпреварата. В същото време производителите им наблегнаха, освен на техническите достойнства, комфорта и сигурността на автобусите и на начините за повишаване на ефективността на работа с техните продукти, подобряване на обслужването и понижаване на общата стойност на притежание (TCO).

 

Производителят от страната на баските Irizar дойде в Швеция с най новия си продукт - i8, чиято премиера беше преди по-малко от 2 години. Флагманът се разкри в целия си блясък с най-високото ниво на оборудване. Триосният автобус от най-висок клас е със самоносеща конструкция. Моделът е с дължина 14 070 мм, височина 3980 мм, 56+1+1 седящи места, двигател DAF MX-13, 510 к.с. и автоматизирана предавателна кутия ZF Astronic 12S със ZF Power интардер.

Новият Iveco Bus Evadys бе представен за пръв път на миналогодишното изложение на автомобили за работа IAA 2016 в Хановер. С този модел Iveco запълни нишата между междуградския Crossway и флагмана си Magelys. В тестовете в Швеция се включи най-високооборудваната версия на Evadys, предназначена за туризъм и екскурзии. Двуосният автобус бе с дължина 12 097 мм, единична втора врата на салона, 46+1+1 седящи места, оборудван с кухня и тоалетна. Двигателят Cursor 9 е с мощност 400 к.с. и е куплиран с новата 12-степенна роботизирана предавателна кутия ZF TraXon.

Сред най-очакваните участници в евротеста бе най-новият продукт на Daimler Buses - Mercedes-Benz Tourismo. Новото трето поколение на бестселъра при туристическите автобуси бе представен официално в средата на юни тази година. В Швеция пристигна една от двуосните му версии с дължина 13 115 мм, височина 3680 мм и по-високото ниво на оборудване Comfort Plus. Двигателят OM 470 e с мощност 428 к.с., а предавателната кутия е 8-степенната автоматизирана PowerShift 3. Салонът е с 48+1+1 седящи места.

Новият Neoplan Tourliner също имаше световна премиера по време на миналогодишното изложение IAA2016 в Хановер. В Швеция MAN Truck and Bus се представи с двуосен луксознооборудван вариант с дължина 12 113 мм и височина 3870 мм. Автобусът е оборудван с новото поколение на двигателя MAN D2676 LOH с мощност 420 к.с. и с интелигентната автоматизирана 12-степенна предавателна кутия MAN TipMatic. Салонът е с 44+1+1 седящи места.

С най-новия си модел - Interlink HD, представен в края на 2015 г., в теста се включи шведският производител Scania. При Interlink версията HD е с най-високо ниво на оборудване и е предназначена за туристически превози. В теста участва триосен вариант с дължина 14 000 мм, височина 3660 мм и 57+1+1 седящи места. DC13 e с мощност 450 к.с., а предавателната кутия - роботизираната 12-степенна Scania Opticruise.

VDL Futura DD 141 бе единственият дабълдекер, участвал в CET2017. Холандският производител се представи с едно истинско бижу при двуетажните автобуси. Най-новият модел на VDL Bus and Coach e изключително луксозен. Дължината на триосния гигант е 14 145 мм при височина 4000 мм. В Швеция моделът пристигна в изпълнение с 60+1+1 седящи места, но капацитетът на салона може е до 96 пасажери. Двигателят DAF MX-13 e с мощност 510 к.с., а предавателната кутия е 12-степенна, роботизирана ZF AS Tronic.Победителят и носител на званието Coach of The Year 2018 ще бъде обявен на 19 октомври по време на новоучредената Нощ на наградите в рамките на най-голямото автобусно изложение в света Busworld Kortrijk 2017 в Белгия. Тогава производителят му ще получи наградата си и правото да брандира отличения модел като неин носител.

Тестът за излъчване на автобус на годината се провежда всяка година в една от държавите членки на международното жури, което е организатор на събитието. В четни години той е за градски автобуси и излъчва Bus of The Year, а в нечетни - за туристически и отличава Coach of The Year.
Повече за теста в Швеция - в октомврийския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините