Легендата продължава с нов Ford Transit Custom

01.09.2017

На пазара излиза и нова версия на пътническия Tourneo Custom

Легендата продължава с нов Ford Transit Custom

Изцяло обновеният лекотоварен ван Ford Transit Custom бе представен официално в края на август във Франкфурт пред членовете на Международното жури Ван на годината, сред които е и списание КАМИОНИ. От Ford Europe демонстрираха и новото поколение на пътническия Tourneo Custom.

[✕]

В новия Transit Custom са вложени над 2200 абсолютно нови части. Предницата е с нов дизайн, като е запазила характерния си профил. Предната решетка, бронята и основните светлини са изцяло обновени и модернизирани, като силно показват принадлежността към марката. Това важи особено за трапецовидната решетка. Силуетът е запазил характерните си очертания, но е осъвременен. Същото важи и за задната част на вана. Дневните светлини са LED, а основните - ксенон.В шофьорската кабина са използвани нови и висококачествени материали. Дизайнът на арматурното табло е изцяло нов и много по-практичен от досегашния. Стига да се спомене, че в кабината има 25 л пространство за вещи и багаж. Като цяло кабината е с много по-високо ниво на комфорт и оборудване от сегашната версия. Комфортните седалки са от нови материали и с множество регулировки, както и с възможност за електрическо управление.На централната конзола при върховото ниво на оборудване - със системата SYNC 3 с гласов контрол, имаме 8-инчов дисплей с тъчскрийн за управление на мултимедията и навигацията, както и на още редица функции. Мултифункционалният волан и по-ефективните автоматизирани климатизация и отопление са само част от новостите.А те продължават и при приборния панел пред водача. На централния му дисплей може да бъде прелиствана цялата информация от бордовия компютър, която показва какво е състоянието на цяла поредица от полезни системи за сигурност и помощници на водача. Сред тях са: информация за обекти в мъртвата точка и предупреждения за страничен кръстосан трафик при маневри, при които светва предупреждение в страничните огледала; интелигентен лимитер на скоростта, който не позволява да се превишават ограниченията по пътя; разпознаване на пътните знаци - при което на арматурното табло светва знак с ограничение на скоростта и със забрана за изпреварване; асистент за поддържане лентата за движение; асистент за предотвратяване на челен сблъсък, който засича и пешеходци в зоната на автомобила и задейства спирачките при опасност; адаптивен круиз контрол с поддържане на зададена дистанция; електронна стабилизация, която е комбинирана с асистент срещу силен страничен вятър; камера за обратно виждане при движение на заден ход с датчици и асистент за паркиране отпред и отзад; стоп-старт система... В допълнение - дневните светлини са LED, а основните може да са завиващи.

Изцяло е оптимизирано и товарното пространство, което е станало по-функционално и се предлага и с допълнително LED-осветление. Новият Transit Custom ще се предлага в две дължини (две междуосия) и две височини (нисък и висок покрив) в три варианта - като товарен ван, пътническо комби, товарен ван с двойна кабина. Допустимата максимална маса е от 2,6 до 3,4 т, а товароносимостта - от 600 кг до 1,4 т.

Новият Transit Custom идва с двулитровия турбодизелов двигател EcoBlue, наличен с мощност 105, 130 и 170 к.с., който ще се комбинира с ръчна или автоматична шестстепенна предавателна кутия Ford. Към лекотоварния ван Ford ще предложи и телематични услуги за оптимизиране на бизнеса.Всичко ново, разбира се, го има и при новия Ford Tourneo Custom - пътническата версия с до 8+1 седящи места. Тук пътническият салон също е снабден с ефективна автоматизирана климатизация и отопление. Изключително високо е нивото на комфорт и в пространството за пътниците, което предлага два реда с по три седалки, които са изцяло нова разработка. Достъпна е и версия, при която вторият ред седалки е обърнат или може да се обърне срещу движението. Така седящите на втория и третия ред седалки са обърнати лице в лице, а качването и слизането на пътниците е улеснено. При вътрешното пространство са вложени изцяло нови материали с по-високо качество. Салонът ще се предлага и в изпълнение с кожа. Достатъчно просторно е и багажното пространство.
Новият Tourneo Custom също идва с двулитровия турбодизелов двигател EcoBlue, наличен с няколко мощности, който ще се комбинира с ръчна или автоматична шестстепенна предавателна кутия.

Новите Transit Custom и Tourneo Custom ще могат да се поръчват от края на тази година, а първите доставки ще бъдат осъществени в началото на 2018 г. С което над половинвековната история на един от световните лекотоварни бестселъри продължава.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините