Solaris Urbino 12 Electric тръгна в София

24.08.2017

Solaris Urbino 12 Electric тръгна в София

Актуалният носител на наградата Автобус на годината 2017, електрическият градски автобус Solaris Urbino 12 Electric се движи тестово в София.

[✕]

Екологичният автобус тръгна на първия си курс от площад Александър Невски след кратко представяне пред кмета на столицата Йорданка Фандъкова и заместник кмета по транспорта Евгени Крусев. 12-метровият електробус е в пробна експлоатация по тролейбусна линия 11 на Столичен електротранспорт, която ще продължи до средата на септември. Дължината на трасето от Сточна гара до ж.к. Дружба 1 в двете посоки е около 23 км, поясни директорът на Столичен електротранспорт Евгений Ганчев.

показват, че ако на ден прави по 6 оборота по маршрута, електробусът ще изминава около 140 км. Километраж напълно постижим за Solaris Urbino 12 Electric с едно зареждане на батериите. Така зареждането ще става през нощта в депото по бавния способ - за 6-8 часа, което пък гарантира по-дълъг пробег на автобуса.
Преди да пристигне в София Solaris Urbino 12 Electric премина последователно едноседмични тестове във Варна, Бургас и Стара Загора. При експлоатацията там, в зависимост от терена и атмосферните условия, автобусът е показал пробег с едно зареждане от 130 до 180 км.Целта на обиколката е транспортните оператори в големите български градове да добият реална представа за качествата и ефективността на екологичния автобус. В София ще има и известна база за сравнение, тъй като преди време по тролейбусна линия 11 едногодишна пробна експлоатация премина електрическия автобус Chariot E-bus. След това в столицата бе пуснат тестово и 12-метров електрически градски модел на китайския производител Yutong.

Според Васил Калев, сервизен директор на Соларис България освен, че е от полза за екологията в градска среда, електрическият автобус е и много по-икономичен от конвенционалните дизелови превозни средства. Г-н Калев даде за пример, че пристигналият в София Solaris Urbino 12 Electric при прехода от Варна до Бургас е изминал около 160 км, изразходвайки електроенергия за около 30 лв. при сегашните цени.

Милен Николов, представител на полската компания Solaris Bus and Coach, производител на електрическия автобус, допълни, че предимствата на електротранспорта са изключително много - липсата на вредни емисии, по-тиха работа, намалено ниво на шум и вибрации... „Големите градове стават все по-замърсени и идеята на електрическия транспорт е да намали тези вредности“, каза Николов.

Пристигналият в София вариант е стандартно изпълнение и се задвижва от централен електродвигател с мощност 160 кВт. Батериите са литиево-йонни и се зареждат с plug-in технология. Мостовете са ZF. Автобусът е изцяло нископодов и с три двойни врати на салона.

Solaris Urbino 12 Electric спечели наградата Автобус на годината 2017 след сравнителен тест в Брюксел през миналото лято в оспорваната конкуренция на eBusco, Irizar i2e, Mercedes-Benz Citaro NGT и Van Hool Exqui.City 18 Electric. Наградата Автобус на годината се връчва всяка година от международно жури, в което членуват 22 специализирани издания от 22 европейски държави. Член на международното жури Автобус на годината от 2010 г. е и списание КАМИОНИ.

<< Обратно към новините