Solaris Urbino 12 Electric се движи тестово в Бургас

14.08.2017

Solaris Urbino 12 Electric се движи тестово в Бургас

Актуалният носител на наградата Автобус на годината 2017 – електрическият Solaris Urbino 12 Electric са движи тестово в Бургас.

[✕]

Електробусът е на едноседмичен тест по транспортните линии на града. Целта е общинското предприятие за транспорт Бургасбус да добие по-ясна представа за качествата на екологичния автобус. Според Милен Николов, представител на Solaris, производител на електрическия автобус, предимствата на електротранспорта са изключително много - липсата на вредни емисии, по-тиха работа, намалено ниво на вибрации.

„Големите градове стават все по-замърсени и идеята на електрическия транспорт е да намали тези вредности“, каза Николов.

Според Васил Калев от Соларис България освен позитиви за екологията, електротранспортът е и много по-икономичен. Той дава за пример, че Solaris Urbino 12 Electric изминава пътя от Варна до Бургас, който е приблизително 160 километра, за около 30 лева. Именно в морската ни столица бе тестван електробусът преди да дойде в Бургас. След двата най-големи морски града у нас е планирано Автобусът на 2017 година да бъде тестван в Стара Загора и София.

Градският нископодов 12-метров Solaris Urbino 12 Electric спечели наградата след сравнителен тест в Брюксел миналото лято в оспорваната конкуренция на eBusco, Irizar i2e, Mercedes-Benz Citaro NGT и Van Hool Exqui.City 18 Electric. Наградата Автобус на годината се връчва всяка година от международно жури създадено през 1989 г. от 12, специализирани в автобусната тематика, журналисти, от 12 европейски държави. Сега в журито членуват 22 журналисти от 22 европейски страни, като последните присъединени са Чехия и Словения. Член на международното жури Автобус на годината от 2010 г. е сп. КАМИОНИ.

<< Обратно към новините