Irizar се превръща в европейски лидер при електрическите автобуси

08.08.2017

Irizar се превръща в европейски лидер при електрическите автобуси

Испанският автобусен производител Irizar получи през юли две сериозни поръчки за доставка на напълно електрически градски автобуси. Според договорите столицата Мадрид ще получи 15 единични 12-метрови елекробуса, а перлата Барселона - 4 съчленени градски автобуса със 100 % електрическо задвижване.

[✕]

С тези и още няколко по-малки доставки Irizar e-mobility става пазарен лидер при 100 % електрическите автобуси в Мадрид, Барселона, Валенсия, Билбао и Сан Себастиян.

Договорът с компанията Barcelona Metropolitan Transport е за първите 18,73-метрови съчленени електробуси, които Irizar ще произведе като част от програмата си Irizar e-mobility. Със закупуването на автобусите барселонският транспортен оператор осъществява първата фаза от проекта си за тотално електрифициране на градската автобусна линия H16. Това ще бъдат първите съчленени електрически автобуси в Испания и ще заработят през юни 2018 г. Те ще допълнят парка от 12-метрови електрически автобуси Irizar i2e, които оперират в града от 18 август 2014 като част от проекта на Европейска комисия ZeEus. Преди това Irizar и транспортният оператор от Сан Себастиян Donostibús ще тестват в продължение на 6 месеца съчленен електробус по линия 28 в баския град. За зареждане на автобуса между курсовете през деня Irizar ще инсталира зарядна станция, произведена изцяло от Jema, част от Irizar Group.

Общинската транспортна компания на Мадрид Empresa Municipal de Transportes - EMT и общината на испанската столица купуват първите си 15 електрически автобуса. Освен 12-метровите превозни средства за Мадрид ще бъдат доставени 15 зарядни станции за нощно зареждане в депото. Батериите на всеки от автобусите са с капацитет 376 кВтч, а зарядните станции са с мощност по 100 кВт. Доставката на автобусите е планирана за декември 2017 г. като те ще работят по няколко линии в Мадрид.

Освен тези доставки, Валенсия също поръча първия си електрически Irrizar, а Билбао допълни парка си с още два 12-метрови електробуса, като и трите ще бъдат доставени до края на 2017 г.Електрическите автобуси на Irizar се произвеждат изцяло в новото подразделение Irizar e-mobility. Производствените мощности са в Aдуна, Гипузкоа и са пуснати съвсем наскоро. В средата на юли Irizar предостави възможност на членовете на Международното жури Автобус на годината, сред които и списание КАМИОНИ, да разгледата новата фабрика. От съображения за фирмена тайна снимки не бяха разрешени, но и с просто око се виждаше, че това е един завод на бъдещето. Цялата сграда има футуристична визия. Производствените помещения са с иновативна конструкция, която позволява бързото им преустройване и преоборудване при нужда. Всичко блести от чистота, а цеховете приличат повече на научни лаборатории, отколкото на място за производство на тежки превозни средства.
Най интересното обаче е, че всеки един детайл, възел и агрегат от електробусите Irirzar се произвежда тук на място или в някоя от компаниите на холдинга. Най-важният и капризен елемент при електрическите превозни средства - батериите също са собствена разработка на Irizar и електрическите модули и пакети се сглобяват в Адуна.

Всъщност собствена разработка е целият електрически 12-метров автобус i2e. Премиерата му беше преди 3 години, а от тогава десетки автобуси от модела тръгнаха в редица европейски градове. За лекота на конструкцията скелетът на автобуса е от алуминиеви профили, които се сглобяват на място в Адуна, чрез болтови съединения. От различни подразделения на Irizar Group пристигат силовата линия, управляващата електроника, частите на каросерията, както и зарядните станции.

Продуктовата гама от електрически автобуси досега включваше 10,8- и 12-метрови модели. В момента в завода пред завършване е и първият съчленен 18-метров Irizar i2e. Гамата вече се допълва и от съчленени автобуси в BRT изпълнение, както и от двойно съчленен вариант. А от Irizar намекнаха, че собственото производство на всички системи и гъвкавостта на завода им позволяват да мислят за пускане на всякакви видове електрически превозни средства - от леки и лекотоварни до товарни автомобили. Към завода има тестов полигон с разнообразни настилки и зони за изпитания.При посещението на членовете на журито Автобус на годината, домакините от Irizar представиха пред гостите си и мощностите си за традиционното производство - популярните междуградски и туристически автобуси i3, i4, i6, i6s, i8. Два са основните заводи на компанията в Ормайстехи. В единия върви производство на 12-метрови автобуси, базирани на автобусни шасита от различни производители, според желанието на клиента. В другия е организирано производство на туристически автобуси с интегрална самоносеща конструкция, при които се влагат само двигатели DAF и предавателни кутии ZF. Тук можеше да се види изключително оригиналното решение, патентовано от Irizar за монтаж на предварително сглобената силова линия в автобуса.

В заключение за всеки, който е имал възможност да надникне в различните подразделения на баския производител, става ясно, че от Irizar с право заявяват: Ние вече не сме просто бодибилдер на автобуси. Ние сме голям независим производител.

От Irizar представиха пред членовете на журито и автобуса, с който що участват през септември в тазгодишния Coach Euro Test. Тестът, организиран всяка година от Международното жури, ще се проведе в началото на септември в Швеция и ще определи носителя на престижната награда Coach of The Year. Естествено Irizar се включва в надпреварата с най-новия си модел - представения преди година флагман i8.Подготвеният за тестовете в Линкшьопинг туристически автобус е с дължина 14, 07 м и лежи на три моста и е със самоносеща конструкция. Двигателят е DAF Paccar MX-13 с мощност 510 к.с., Евро 6с, а предавателната кутия е 12-степенна, автоматизирана ZF AS-Tronic с интардер. Автобусът е изключително луксозен с високо ниво на оборудване. Членовете на международното жури имаха възможност да направят и кратък тестдрайв с автобуса като водачи и пътници по крайбрежието между Сан Себастиян и Билбао. По разнообразния терен с много изкачвания и спускания можеха да се усетят динамиката, маневреността, возията и високото качество на изработка на i8. А отсега е повече от ясно, че при очакваната силна конкуренция между 6 европейски производители в Ликшьопинг, Irizar i8 ще е сред основните претенденти за отличието Автобус на годината 2018.

Още - в септемврийския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините