Визионерската стратегия на Iveco

04.08.2017

Визионерската стратегия на Iveco

Амбициозната цел на Германия за намаляване на емисиите на парникови газове с до 95% до 2050 г. ще има значително въздействие върху развитието на товарния превоз на дълги разстояния.

[✕]

В наскоро публикувано проучване Министерството на транспорта и цифровата инфраструктура на Германия идентифицира втечнения природен газ (LNG) като най-подходящото решение за превоз на стоки на дълги разстояния в краткосрочен план и за следващите 10 до 15 години. Iveco е пионер в технологиите за природен газ в продължение на две десетилетия вече и вижда в тази алтернатива зряло, разумно и жизнеспособно решение за устойчив транспорт. В резултат на това Iveco е единственият производител, който предлага пълна гама от модели работещи на природен газ, в това число и единственият серийно произвеждан камион за превоз на дълги разстояния на природен газ - Stralis NP.

Германското министерство на транспорта и цифровата инфраструктура публикува своята инициатива Initiative klimafreundlicher Strassengüterverkehr (Екологична пътна транспортна инициатива) с цел постигане на целта за действие на страната в областта на климата за намаляване на емисиите на парникови газове с до 95% до 2050 г. и емисиите от транспорта до 42% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Постигането на тази цел ще изисква почти пълна декарбонизация на транспортната индустрия.

Пътната карта се съсредоточава върху тежкотоварните автомобили и разглежда възможността за използване на природен газ, водородни горивни клетки и течни горива на базата на електроенергия като решения за постигане на целта - устойчив транспорт. Това е в съответствие със стратегията за устойчив транспорт на Iveco, която разглежда втечнения природен газ (LNG) като най-подходящото решение за превоз на дълги разстояния в обозримо бъдеще. Проучването идентифицира LNG като единствената алтернатива на масовия пазар за дизеловото гориво, докато водородните горивни клетки могат да бъдат пуснати в експлоатация около 2030 г., а след тях ще дойде рад на горивата базирани на електроенергия.

Въз основа на неотдавнашното удължаване на данъчното облекчение за превозните средства на природен газ до 2026 г., инвестицията в тях е допълнително подсигурена и представлява логична стъпка напред и дава ясен сигнал за положителна промяна в транспортния сектор. Според Екологичната пътна транспортна инициатива се очаква до 2030 г. да бъдат продадени около 50 000 камиони за транспорт на товари на дълги разстояния с алтернативно гориво, от които 1000 ще бъдат подкрепени от специална програма за насърчаване, която се очаква съвсем скоро да бъде обявена.

Stralis NP вече се доказва като популярен избор за товарни превози на дълги разстояние до 40 тона, като клиентите отчитат значително намаляване на общите разходи за собственост (TCO). От гледна точка на екологичните показатели ползите при природния газ са значителни в сравнение с фосилните горива, тъй като емисиите на въглероден диоксид на Stralis NPP са до 10% по-ниски от дизеловия еквивалент. С повече от 21 000 продадени броя, Iveco е световният пазарен и технологичен лидер в областта на превозните средства за търговски цели задвижвани с природен газ.

<< Обратно към новините