1280 нови тежки камиона на полугодието в България

05.07.2017

1280 нови тежки камиона на полугодието в България

Толкова са новорегистрираните тежкотоварни автомобили в страната за периода януари – юни. Това е със 123 броя по-малко в сравнение със същия период на 2016 г.

[✕]

Цяла година измина откакто започна регулярното публикуване на официална статистика за новорегистрираните превозни средства в Република България, предоставяна от Министерството на вътрешните работи. И ако до този момент нямахме възможност за съпоставка на данните, то сега вече това е възможно. Можем да сравним първото полугодие на 2016 г. с първите шест месеца на настоящата година и да видим как се развива пазарът на нови автомобили за работа, в случая, най-тежките камиони – тези над 12 тона от клас N3. Пазар е условна дума в случая, тъй като между новорегистрирани и продадени/купени автомобили има известна разлика.

Първият извод от наличните в момента данни е това, че първата половина на настоящата година е по-слаба в сравнение със същия период на миналата. Ако за периода януари – юни 2016 г. новорегистрираните камиони от клас N3 са били 1403, то за същото време, но през 2017 г. регистрациите са със 123 товарни автомобила по-малко. Иначе казано имаме свиване от 8,8%.

[✕]


Кои представители на големите европейски производители се представят най-добре? В процентно отношение за разглеждания период с най-добри показатели е Scania – увеличение на търсенето с 30%, което се вижда и от моментното положение на шведската марка – на второ място в подреждането от началото на годината. Вероятно това се дължи на добрите показатели, които има новата генерация на Scania.

Добре се представя и турският производител Ford Trucks, но 25-процентния растеж е от много ниска база, за да се правят генерални изводи за това. Факт е обаче, че в лицето на Булавто, „Синия овал“ има силен сътрудник в България – партньорство, официално обявено миналата година по време на изложението StroMa Expo 2016 и скрепено с първия открит сервизно-продажбен център отворил врати у нас в средата на миналия месец.

След смяната на официалния представител на Mercedes-Benz в България, сега вече Силвър Стар Моторс, доверието е на път отново да се върне у родните клиенти на германския производител. Растежът е 16,5% спрямо първото шестмесечие на миналата година.

Лидерът в България от началото на годината MAN бележи лек, но устойчив ръст спрямо първата половина на 2016 г. Германската компания има силен аргумент в убеждаването на клиентите в предимствата на камионите ѝ – новият TGX Efficient Line 3.

Новорегистрираните камиони с марката Volvo през първото полугодие на тази година са с 9 повече отколкото за същия период на миналата, съответно ръстът е от 4,3%. В последните два месеца обаче Volvo има най-много нови регистрации в клас N3 в България – съответно 44 през май и 54 през юни.

Три марки бележат спад за разглеждания период. Renault Trucks са с 22 регистрации по-малко, което е 14,7% по-малко. Миналогодишният абсолютен лидер на полугодието DAF има спад от 30,9%, но се очаква през втората половина на годината търсенето да се повиши с лансирането на новите CF и XF, чиято премиера в България е насрочена за 19 юли.

Най-голям спад бележи италианската марка Iveco – 82,9%.

Регистрации на нови товарни автомобили категория N3 (над 12 тона) за периода 1 януари – 30 юни 2017 г.:

<< Обратно към новините