Пламен Иванов спечели българския финал на Optifuel Challenge 2017

23.06.2017

Пламен Иванов спечели българския финал на Optifuel Challenge 2017
От ляво на дясно: Карин Йохансон (управляващ директор на Волво Груп България), Петър Минков (вторият от ляво, завършил втори в състезанието), Пламен Иванов (с бялата риза в центъра, победител) и Християн Ангелов (с червената риза, завършил трети).

Плевенчанинът е новият шампион в традиционното състезание за ефективно шофиране на камиони Optifuel Challengе 2017, организирано от Renault Trucks и спечели титлата „Най-ефективен шофьор на камион“.

[✕]

Пламен Иванов постигна най-добър резултат в тежката конкуренция на още 21 финалисти, излъчени от общо 250 участници в предварителните кръгове. На второ място се класира Петър Минков от Габрово, а третото място завоюва друг плевенчанин - Християн Ангелов.


[✕]


„Преживяването беше изключително, защото трасето беше много трудно. А това означава, че трябва да имаш стратегия, да се мобилизираш и да покажеш наистина най-доброто, на което си способен. Истинско удоволствие за всеки шофьор, който държи на професионализма и иска да надскача себе си всеки ден“, обясни победителят Пламен Иванов от „Съни Ко ООД“.

Решаващото шофиране, видео от което може да видите ТУК, се проведе на тежко трасе от 36 км при реални пътни условия в района на Разлог и Банско. Финалистите премериха уменията си на специални състезателни камиони Renault T 480 13L Optifuel с ремаркета с 18 тона товар, които пристигнаха у нас за надпреварата от централата на Renault Trucks в Лион, Франция. Голямата награда за победителя, предвидена от организаторите от Renault Trucks, е камион Renault Гама Т с полуремарке Schmitz Cargobull за безвъзмездно ползване от 3 месеца. Шампионът на България получава и правото да представлява страната ни на големия международен финал в Испания в средата на октомври.„Всички участници се представиха изключително добре, като резултатите на първите шестима бяха с минимални разлики. Всеки един от тях заслужаваше да е новият ни шампион. Победителят обаче винаги е един”, коментира Иван Ушев, търговски директор на Renault Trucks България и председател на журито. Той припомни, че целта на състезанието е да се даде възможност на професионалните шофьори в България да покажат уменията си за ефективно шофиране при близки до реалните им работни условия. Тестово каране по трасето направи и управляващият директор на Волво Груп България Карин Йохансон.Правилата на предишното издание на Optifuel Challenge през 2015 г. обаче бяха такива, че излъчиха двама победители, като единият от тях - Данаил Стефанов се класира и за сегашния финал, но този път победител стана неговия колега в Съни Ко - Пламен Иванов.

Финалистите бяха определени в серия от предварителни квалификации, проведени в 8 града в България - София, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Димитровград, Пловдив и Благоевград. За всеки от градовете бяха излъчени по двама шофьори с най-добър резултат и така се формира групата от 16 финалисти. Освен тях до националния финал достигнаха и най-добрите участници във вътрешнокорпоративните предварителни кръгове, които се проведоха в големи транспортни компании, работещи с камиони Renault. Така общият брой претенденти за титлата Най-ефективен шофьор на камион у нас тази година достигна близо 250.Optifuel Challenge 2017 e четвъртото издание на състезанието, организирано от Renault Trucks. Тази година в него се включват над 2500 участници от 30 държави. Според регламента националните състезания излъчват 30 шампиона, които ще премерят уменията си по икономично шофиране на големия финал през октомври в Испания. Там българският първенец ще има шанс да спечели и голямата награда - интелигентният и икономичен камион Renault T 480 13L Optifuel.

Големият финал в Испания ще се проведе в две части. В първия кръг участниците ще трябва да решат тест, който проверява знанията им свързани с икономичното и екологично шофиране. Във втората фаза те ще трябва да ги демонстрират и на практика по време на 40-минутно шофиране на камион Renault Trucks T Optifuel. Победителят ще бъде определен на база комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост.

Досегашните победители в българските издания на Optifuel Challenge България:
2012 г. - Марио Сотиров (LKW Dimov, Благоевград)
2014 г. - Даниел Василев (Транспрес, Варна)
2015 г. - Данаил Стефанов (Съни Ко, Плевен) и Цветомир Иванов (Столичен автотранспорт, София)
2017 г. - Пламен Иванов (фирма Съни Ко, Плевен)

<< Обратно към новините