borsa.kamioni.bg - обяви само за автомобили за работа. Вижте ги!  Публикувайте вашата сега!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Новият Mercedes-Benz Tourismo RHD

03.04.2017

Изцяло обновеният флагман на автобусите от немската марка идва, направен по мярка на клиента и с амбиции за икономическо чудо на пазара

Новият Mercedes-Benz Tourismo RHD

Най-продаваният в Европа туристически автобус Mercedes-Benz Tourismo вече си има наследник. В края на март в Манхайм Daimler Buses и Evo Bus повдигнаха леко завесата и показаха пред членовете на международното жури Автобус на годината изцяло новия туристически хайдекер Mercedes-Benz Tourismo RHD.

[✕]

В гамата от автобуси на Mercedes-Benz новият Tourismo RHD всъщност заменя едновременно бестселъра Tourismo и флагмана Travego. Официалната премиера на новия автобус е през юни, а първата му поява пред широка публика ще бъде пред октомври по време на голямото международно изложение Busworld Kortrijk 2017 в Белгия.

Новият Tourismo e нов до последният детайл. Както подчерта при закритото представянето Хартмут Шик, ръководител на Daimler Buses, при разработката целта е била да се отчетат конкретните нужди на хилядите клиенти на автобусите с тривърха звезда на предната решетка, но и да се създаде продукт, който да носи всички отличителни белези на марката - дизайн, надеждност, здравина, ефективност, комфорт, високи технологии, иновативност... При проектирането на новия модел специалистите на Mercedes-Benz са провели хиляди разговори с потребители на марката, за да отчетат индивидуалните им изисквания.

Резултатът се вижда от пръв поглед. Хайдекерът е претърпял пълна реконструкция. А създателите му се надяват, че той ще спечели клиенти не само с комфорта, който предлага, а най-вече заради изключителната си ефективност и сигурност. "Новият Tourismo RHD е конфигуриран да отговори точно на желанията и изискванията на автобусните оператори. Той поставя нови критерии за икономическа ефективност и безопасност, и предлага завладяващ пакет от комфорт и лекота при използване", обобщи Хартмут Шик.

Tourismo RHD ще се предлага в четири дължини - 12,1 м на два моста, 12,9 м на два моста, 13,1 м на три моста и 13,9 м на три моста. С тези размери ще покрива основните изисквания на т.нар. "бизнес сегмент" - от високо-функционален автобус за екскурзии и междуградски редовни линии, до луксозен туристически автобус с най-високо ниво на комфорт.

Това е една от причините за въвеждане на нов двигател в гамата на Tourismo. При по-ниските нива на оборудване и двуосно изпълнение вече ще се предлага и лекият и компактен шестцилиндров силов агрегат ОМ 936 с работен обем 7,7 л и максимална мощност 354 к.с. При всички версии ще е достъпна и най-новата версия на мощния и добре познат 10,7-литров ОМ 470 в изпълнение 456 к.с. При предавателните кутии изборът е между механична - шестстепенна и осемстепенната роботизирана PowerShift 3.

Новият Tourismo е адаптиран към по-голям брой индивидуални изисквания и чрез предлаганите два варианта на арматурно табло и оборудване на шофьорска кабина и салона за пътници - съответно базов и високо ниво на изпълнение.

Външният и вътрешният дизайнът на новия хайдекер е изцяло променен. От пръв поглед обаче се долавя принадлежността на автобуса към семейството на Mercedes-Benz. Достатъчно е да се споменат предните светлини, които идват без промяна от флагмана на камионите на марката - Actros, както и задните светлини, които са от градския високотехнологичен автобус Citaro. Това, обясниха от производителя, от една страна показва принадлежност към марката, а от друга - вкарва в употреба доказани технологии, без нужда от нови и скъпи разработки. Не на последно място от това са улеснени и имат полза и клиентите на марката. Външните линиите на автобуса също покриват до последния детайл изцяло познатата визия на немската марка.

Амбициите за ефективност и икономическо чудо, в което трябва да се превърне новият Tourismo RHD,са подплатени с прецизно усъвършенствана аеродинамика, като коефициентът на въздушно съпротивление е сведен до 0,33. За намаляване на консумацията на гориво допринася вложената за пръв път при Tourismo система Predictive Powertrain Control, която управлява превключването на предавките съобразно топографията на терена за движение.

Типично за марката на високо ниво е безопасността при новия модел. Той е оборудван с всички познати системи за активна и пасивна сигурност за предотвратяване на пътни инциденти. Като опция при Tourismo RHD се предлага и активният спирачен асистент ABA 3, който реагира вече и на неподвижни препятствия и предотвратява челен удар чрез аварийно спиране. Tourismo RHD се оборудва и с патентованата от производителя система за пасивна безопасност, предпазваща водача и стюарда при евентуален челен удар - Front Collision Guard (FCG). Структурата на автобуса пък покрива предстоящата да влезе в сила регулация ECE-R 66.02.

В новия хайдекер за пръв път е приложена климатична система, която е обща за водача и пътниците, но чрез нов начин на двузонов контрол и дистрибуция на въздуха са осигурени равномерна температура и изключителен комфорт при пътуване. Удобствата за пътниците продължават с комфортните седалки от новия модел Softline, при които дори тапицерията и извивките напомнят за лимузините на Mercedes-Benz. На познатото високо ниво е и мултимедията MediaRouter, към която могат да бъдат добавени рутер и антена за безжичен интернет. Пътниците разполагат и с контакти на 220 В.

Естествено новият Tourismo RHD идва и с оригиналната телематична система за ефективно управление на автопарка FleetBoard, която също трябва да допринесе за икономическото чудо.

Новият Tourismo ще се произвежда, както и предшественикт му, в завода на Mercedes-Benz в Хьошдере край Истанбул. Едновременно с пускането на хайдекера Tourismo RHD производителят продължава работа по обновяване и на останалите версии на модела - многофункционалния Tourismo RH и клубния модел Tourismo K. Досегашният флагман Travego пък не минава изцяло в запаса. Изцяло обновен негов вариант наречен Travego SHD ще се поризвежда в Истанбул само за пазара в Турция, като параметрите му са съобразени с традиционните изисквания на местните оператори.

За новия Tourismo RHD четете и в броя на списание КАМИОНИ от май 2017 г.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините