Съюзът на международните превозвачи се отчете пред членовете си

26.03.2017

Съюзът на международните превозвачи се отчете пред членовете си

Създаване на транспортна браншова камара и решаването на кадровата криза са сред приоритетите в работата на Съюза на международните превозвачи (СМП). Най-голямата браншова организация в България проведе в края на март редовното си отчетно събрание в Пловдив.

[✕]

Над 400 делегати от цялата страна участваха в работата на събранието, което отчете дейността на съюза през миналата година по отношение защитата на интересите на неговите членове. Делегатите представляваха 347 български фирми за международен автомобилен транспорт, членуващи в СМП.
Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на съюза представи отчетния доклад на ръководството на организацията. През последната година в СМП са постъпили и са обработени 2138 казуса по различни проблеми на превозвачите. Най-често сигналите са свързани с мерките предприети от редица държави с цел намаляване конкурентоспособността на превозвачите от Източна Европа. Проблеми за превозвачите създават също бежанската криза, трудовото законодателство, лицензионни режими… СМП е работил активно за разясняване на изискванията за минималното почасово заплащане в някои отстраните членки на ЕС. От сайта на организацията могат да бъдат изтеглени и попълнени всички формуляри свързани с проверки за мигранти, да се получи информация за нормативната база в различните държави, за налагани там глоби…
Извоюването на свободен достъп до Митница Пловдив е сред постигнатото от СМП през 2016 г.
От доклада стана ясно, че СМП работи активно и за постигане на най-добри цени на застраховките за своите членове, като разяснява и какви действия трябва да се предприемат при настъпване на застрахователно събитие в чужбина.
Сред основните задачи на съюза и през 2017 г. е разясняване сред членовете на съюза на промените в европейското законодателство и в отделните държави.

Председателят на СМП Ангел Траков информира делегатите, че управителният съвет на организацията е подал заявление за членство в Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) и че съюзът кандидатства за приемане в КРИБ и продължава да работи за създаване на транспортна браншова камара. Всички стъпки бяха подложени на гласуване и приети от делегатите.
Сред основните приоритети на СМП са и действия за справяне с липсата на международни шофьори (интервю с Ангел Траков и Йордан Арабаджиев –  в априлския брой на списание КАМИОНИ). За решаването на кадровата криза СМП ще търси и политическа подкрепа.
Преди официалната част а събранието бяха представени двама от спонсорите на СМП. Деница Маджунова от ПроКредит Банк разказа за дейността на институцията и продуктите й насочени към малкия и средния бизнес, сред които и кредити за закупуване на превозни средства.
Илко Секов от българското представителство на Michelin пък представи най-новите продукти на френската компания за тежкотоварни автомобили. Сред тях са серията Michelin X Line Energy Z / D / T за високообемни композиции, като гумите за управляем мост Michelin X Line Energy Z се предлагат и в нов размер – 355/50 R 22.5. За пръв път у нас бяха показани гумите за многопрофилна употреба X Multi, които гарантират 25% повече пробег от предишното поколение. Владимир Владимиров от Медина-Мед представи новостите при ексклузивния дилър на Michelin за България.

<< Обратно към новините