Собственикът на Peugeot закупи Opel

07.03.2017

Собственикът на Peugeot закупи Opel

Френският концерн PSA, собственик на Peugeot и Citroën, обяви официално сключването на споразумение на стойност 2,2 млрд. евро за придобиването на подразделението Opel/ Vauxhall от General Motors (GM).

[✕]

Сделката прави PSA втори по големина производител на автомобили в Европа след Volkswagen AG и е пред алианса Renault-Nissan. Споразумението идва след месеци преговори между двете компании. В резултат на тази сделка, GM, която от 2010 г. насам е претърпяла загуби в размер на над 8 млрд. долара, прекъсва връзката си с европейския континент.

Председател на управителния съвет на PSA Карлос Таварес заяви, че французите ще се съобразят с ангажиментите, поети от GM. Това обаче не разсея съмненията за сериозни съкращения в структурите на Opel. Те бяха породени от изявлението, от PSA, че в следващите 10 години компанията има намерение да пристъпи към сериозни икономии за стабилизиране на марките Opel и Vauxhall. Оповестените годишни икономии ще бъдат от 1,7 млрд. евро до 2026 г., като се очаква Opel да генерира оперативна печалба от 2% до 2020 г. и 6% до 2026 г. PSA, която преди 3 години бе на ръба на фалита, се надява, че новата придобивка ще ѝ помогне както за възстановяването на Opel/ Vauxhall, така и за разрастването в по-широкообхватен мащаб на европейския пазар.

[✕]

<< Обратно към новините