PSA и Opel – брак на стойност 2,2 млрд. евро

06.03.2017

PSA и Opel – брак на стойност 2,2 млрд. евро

Френският концерн PSA обяви официално сключването на споразумение на стойност 2,2 млрд. евро за придобиването на подразделението Opel/ Vauxhall, собственост до сега на General Motors.

[✕]

Сделката прави собственикът Peugeot и Citroën вторият по големина производител на автомобили в Европа след Volkswagen AG и пред алианса Renault-Nissan. Споразумението идва след месеци на преговори между двете компании, като то е изгодно и за двете страни – поне така твърдят в този момент шефовете на PSA и GM.

В резултат на тази сделка, GM, която от десетилетие търпи загуби на Стария континент прекъсва връзката си с Европа. От 2010 г. насам американския концерн е претърпял загуби в размер на над 8 млрд. долара.

Председател на управителния съвет на PSA Карлос Таварес заяви, че французите ще се съобразят с ангажиментите, поети от GM. Това обаче не разсея съмненията за сериозни съкращения в структурите на Opel. Те бяха породени от изявлението, от PSA, че в следващите 10 години компанията има намерение да пристъпи към сериозни икономии за стабилизиране на марките Opel и Vauxhall. Оповестените годишни икономии ще бъдат от 1,7 млрд. евро до 2026 г., като се очаква Opel да генерира оперативна печалба от 2% до 2020 г. и 6% до 2026 г.

PSA, която само преди три години бе на ръба на фалита се надява, че придобиването ще ѝ помогне както за възстановяването на Opel/ Vauxhall, така и за разрастването в по-широкообхватен мащаб на фона на пазара в Европа.

<< Обратно към новините