Opel Vivaro – приятен и лек за управление

сп. Логистика, 2016, бр. 8
13.12.2016

Opel Vivaro – приятен и лек за управление
Товарните версии могат да са в най-различни варианти в зависимост от конкретната работна задача на клиента

През лятото Opel организира драйвтестове около Франкфурт на най-успешния си лекотоварен модел Vivaro. В красивата среда около бреговете на почти придошлия Рейн, по магистрала и междуградски пътища този елегантен автомобил демонстрира функционалност, мощност, удобство и гъвкавост.

[✕]

През лятото Opel организира драйвтестове около Франкфурт на най-успешния си лекотоварен модел Vivaro. В красивата среда около бреговете на почти придошлия Рейн, по магистрала и междуградски пътища този елегантен автомобил демонстрира функционалност, мощност, удобство и гъвкавост.Целта ни до 2022 г. е Opel да стане втората най-голяма марка в Европа, това е водещото кредо за германския бранд и директорът товарни автомобили в Opel/Vauxhall Щефан Рашиг подчертава, че бизнесът с лекотоварни автомобили играе важна роля за постигането на тази цел.
През 2015 г. марката е продала над 100 000 лекотоварни автомобила, отбелязвайки 24% ръст в сравнение с 2014 г. Амбициозната задача е през 2022 г. броят продадени лекотоварни превозни средства с марката Opel да достигне 150 000, т.е. с 50% повече продажби в рамките на следващите 7 години. Дали тази задача е реалистична? Отговорът е да, защото, както показват цифрите, още за първите 5 месеца на тази година продажбите отбелязват още допълнителен 10-процентов ръст в сравнение със същия период на миналата година. Очевидно е, че когато една марка се продава толкова добре, тя има необходимите качества.
Многофункционален
Opel Vivaro е многофункционален. Лекотоварният универсален модел може да бъде конфигуриран в най-различни варианти – като Combi, фургон, двойна кабина или платформа-кабина за специални конверсии.
Combi вариантите могат лесно да бъдат преобразувани от минибус (до 9 души) в лекотоварно транспортно средство с полезен обем от почти 6 куб.м. В конфигурацията до 6 души остава багажен обем до 4 куб.м в зависимост от дължината на автомобила.

[✕]Мощен


Opel Vivaro е достатъчно мощен. Той се предлага с четири дизелови двигателя с мощности в интервала от 95 до 145 к.с. Върховият задвижващ агрегат е 1.6-литровият BiTurbo CDTi, който осигурява на Vivaro максимална скорост от 183 км/ч и разполага с въртящ момент от 340 Нм. Е, по време на драйвтеста не стигнахме до максимално възможната скорост, но при движение със 160 км/ч по магистралите около Франкфурт усещането беше за стабилност и без усилие от страна на двигателя.Удобен


Opel Vivaro е удобен. Той може да е както практичен товарен автомобил, така и офис на колела, предлагащ дизайн и комфорт. Вариантът Combi, който карахме, беше просторен, с много добра видимост и с 8 места с единична седалка за пътника до водача. Седалката за водача е с множество настройки и с лумбална опора. А багажното отделение е конфигурирано така, че да е удобно за поставянето на куфари. Възможно е автомобилът да е с 9 пътнически места – двойна предна седалка.
Стандартното оборудване включва радио с интегрирана hands-free телефонна система, бордови компютър вдясно от волана, електрически задвижвани предни стъкла, електрическа настройка и подгряване на страничните огледала на вратите и централно заключване с дистанционно управление. Разширени са възможностите на инфо-развлекателните системи, които се управляват лесно от 7-инчовия цветен сензорен екран, бутони на волана или гласов контрол. Навигационната система работи много добре, като информацията в нея се опреснява на всеки 2 минути, т.е. може да се следи трафикът в реално време. По време на драйвтеста използвахме и функцията за интересни места (point of interest), чрез която предварително могат да се въведат допълнителни важни места по маршрута.Гъвкав


Opel Vivaro е гъвкав. Combi вариантът на Opel Vivaro се предлага в два класа по отношение на теглото (2,7 и 2,9 т), с две различни дължини (5,0 и 5,4 м) и височина 1,97 м. Качването и слизането или товаренето и разтоварването става през двете предни врати, плъзгаща се странична врата от страната на пътниците и задна двукрила врата. Combi вариантът може допълнително да се поръча с втора плъзгаща се врата от страната на водача (вместо двукрила задна врата), заедно с отваряща се нагоре задна врата.
Opel Vivaro Combi може да се предлага в най-различни варианти в зависимост от конкретната работна задача на клиента. Всъщност това се отнася за цялата гама лекотоварни модели на Opel – Combo, Vivaro и Movano. Opel предлага 4 основни канала за транс-формации на своите автомобили съобразно нуждите на клиента:
❖ фабрични решения (над 400 на брой);
❖ официално сертифицирани трансформации от външни изпълнители, включени в ценовата листа на Opel;
❖ сeртифицирани трансформации от подбрани външни партньори;
❖ допълнителни решения на независими партньори.

Снежина Баджева

<< Обратно към новините