Бляскава премиера на новия Volkswagen Crafter

09.09.2016

Бляскава премиера на новия Volkswagen Crafter
Д-р Екхард Шолц, председател на борда на директорите на Volkswagen Nutzfahrzeuge

Volkswagen Nutzfahrzeuge представи една дългоочаквана премиера - новият Volkswagen Crafter. Новият лекотоварен автомобил на немският гигант за пръв път бе представен пред широка публика в Офенбах. На бляскавата премиерата присъстваха стотици гости.

[✕]

Volkswagen Crafter идва с амбицията да предложи високофункционални решения за ежедневна употреба като отговори на нуждите и очакванията на клиентите си за изпълняване на индивидуални транспортни задачи при всякакви пътни условия. Моделът идва с разнообразие от версии (69 варианта) и максимално допустима маса от 5,5 т и максимално възможен товарен обем от 18,3 куб. м.

Някои от специалните аспекти, залегнали в концепцията на Crafter и базирани на специфичните нужди на потребителите, бяха представени по време на премиерата от Д-р Екхард Шолц, председател на борда на директорите на Volkswagen Nutzfahrzeuge, който каза: “Разработката на новия Crafter беше уникална възможност да отхвърлим всички компромиси и да приложим нашия десетилетен опит в сегмента. Новият Crafter представлява сливане на фокусите на продукта и клиентите. С други думи ние разработихме този автомобил от гледната точка на клиентите."

Новият Crafter използва доказаните дизайн и структура на един образец - по-малкия му брат от шестото поколение на Transporter.   Това го прави да изглежда динамичен, съвременен, подвижен, като в същото време предлага здравина, най-висока товароносимост, достатъчно товарен обем и товарна височина до 2196 мм.

Като Panel Van и Kombi новият Crafter е достъпен в различни дължини - 5986 мм, 6836 мм, 7391 мм и височини от 2355 мм, 2590 мм, 2798 мм. Отделно са вариантите на шаси-кабини с различна дължина и с единична или двойна кабина.

От практична гледна точка Crafter впечатлява отлична функционалност, прецизна подготовка за различни приложения и оптимизирани размери. При версия с предно предаване той предлага товарен обем до 18,4 куб. м и допустима максимална маса от 3 до 4 т. Ширината на товарното пространство между калниците от 1380 мм и максималната дължина на товарното от 4855 мм предлагат най-добрата комбинация от размери в сегмента. Товаро-разтоварните работи са улеснени от широката 1311 мм плъзгаща странична варта, минималната товарна височина от 570 мм при предно предаване и предлаганото като опция, отваряне на 270° на задните врати. Разработеното изцяло на ново шаси е с комфортно предно окачване McPherson и 5 различни варианта на твърдо окачения на параболични ресори заден мост.

Оптимизирано и ергономично е работното място на водача, като се предлагат три различни варианта на окачване на шофьорската седалка. Кабината предлага много ниши за вещи и багаж, за поставяне на телефон, лаптоп, таблет... Стандартно новият идва с електрически прозорци и централно заключване.

Системите за помощ на водача, познати от леките автомобили на VW са достъпни и при Crafter. Електромеханичното кормилно управление, използвано за пръв път в класа, предлага отлична стабилност, управляемост и маневреност. Благодарение на него водачът разполага и с активна система за поддържане лентата на движение, паркинг асистент, асистент за маневриране с ремарке. Оборудването включва и адаптивен круиз контрол и още редица системи, някоиот които са опции.

Двигателите Евро-6 при новия Crafter са базирани на разработената от VW модуларна дизелова платформа (MDB). Това са много издръжливи силови агрегати силови както сза къси, така и за дълги разстояния. Турбодизелът 2.0l TDI “EA 288 Commercial” ще се прилага при предно предаване с нива на максимална мощност - 102 к.с., 140 к.с. и в BiTurbo версия - със 177 к.с. Двигателят с работен обем 1968 куб. см е разположен напречно и е наклонен с 8 градуса напред, за де се осигури повече място за водача и за товарно пространство. Силовият агрегат предлага до 15% по-висока горивна ефективност от тази на предишния Crafter.

Като начало новия Crafter идва във вариант с предно предавате. Поетапно от средата на 2017 г. в производство и на пазара ще бъдат въведени пълноприводната версия 4Motion и версия със задно предаване. Производството на Crafter e в специално изградениs за целта нов завод на компанията във Вржешня, Полша. Предварителните продажби на новия Crafter ще започнат през ноември 2016.

Новият Volkswagen Crafter e и сред основните претенденти за наградата Международен ван на годината 2017. Резултатите от гласуването на международното жури, в което членува и списание КАМИОНИ, ще станат известни на специална церемония на 21 септември по време на IAA Nutzfahrzeuge 2016 в Хановер, където победителят ще получи наградата си. 

<< Обратно към новините