Тежкотоварните гуми на Goodyear - най-бързи в света

25.08.2016

Тежкотоварните гуми на Goodyear - най-бързи в света

Камионът на Volvo Trucks „Железният рицар“ счупи два световни рекорда със специалните тежкотоварни гуми на Goodyear.

[✕]

Камионът на Volvo Trucks „Железният рицар” счупи два световни рекорда за скорост с гуми на Goodyear, което ги прави най-бързите тежкотоварни гуми в света. Специалните гуми, които са проектирани и произведени от Goodyear, са резултат от продължително сътрудничество и поредица първоначални вграждания на камиони на водещия производител Volvo. Гумите на Goodyear помогнаха на 4,5-тонният камион „Железният рицар“, който има под капака си 2400 конски сили, да постигне средна скорост от 169,09 км/ч за 21,29 секудни за 1000 метра от спряло положение. „Железният рицар“ също така счупи рекорда на 500 метра със 131,29 км/ч за 13,71 секунди. И сякаш това не е достатъчно впечатляващо – „Железният рицар“ вдигна максимална скорост от 276 км/ч.

Технологията за уникалните тежкотоварни гуми на Goodyear се основава на дългогодишния опит в състезанията с камиони. Корпусите на тежкотоварните гуми-рекордьори са с последното поколение каркас на Goodyear, който се използва на европейските пътища всеки ден. Новите два световни рекорда, постигнати от тежкотоварните гуми на Goodyear, демонстрират лидерството на компанията в транспортната индустрия.

„Тази мощност и въртящ момент, които гарантират, че четири и половина тонния камион се движи по пистата със скорост до 280 км/ч, са истинско предизвикателство за гумите”, коментира Лоран Колантонио, директор технологии в тежкотоварните гуми за Goodyear Европа, Близкия Изток и Африка. „Разработването на гуми, които да счупят световния рекорд за скорост, доказват нашата смелост да използваме иновативни технологии и да произведем тези изключителни гуми. Това е валидно  както за гумите на „Железният рицар“, така и за нашите стандартни тежкотоварни гуми, които предлагат най-високо ниво на представяне на нашите клиенти и им помагат да намалят общия разход на притежание.”Гумите на „Железният рицар“ на Goodyear за управляваща ос с размер 315/70 R22,5 са базирани на гумите на Goodyear, които се използват от всички камиони в Европейския пистов шампионат за камиони (ETRC). Гумите за задвижваща ос с размер 495/45 R22,5 са способни да издържат на въртящия момент на „Железният рицар“. И двете гуми се базират на каркаса на стандартните тежкотоварни гуми на Goodyear със специално разработен протектор и шарка. Гумите-рекордьори имат специфична за „Железният рицар“ декорация на страницата.

Поставянето на рекорда е направено на затворена писта за тестове в северна Швеция. „Железният рицар“ беше управляван от Бойе Овебринк, който има над 30 години опит в състезанията с автомобили и камиони, както и е чупил многократно рекорда за скорост с различни марки камиони. Камионите на Volvo Trucks и Goodyear имат дълга съвместна история, особено що се отнася до световните рекорди. Mean Green, който също беше управляван от Бойе Овебринк, стана най-бързият хибриден камион в света през 2012 г., когато счупи два световни рекорда за скорост отново със специално разработени за целта тежкотоварни гуми на Goodyear.

<< Обратно към новините